IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите в Токио и Шанхай изкачиха нови многогодишни върхове

Борсите в Хонконг и Южна Корея останаха затворени заради честването на официални празници

11:02 | 25.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пазарите в Токио и Шанхай изкачиха нови многогодишни върхове

Пазарите в Токио и Шанхай изкачиха нови многогодишни върхове в началото на новата седмица.

Въпреки това рисковете, свързани с потенциално излизане на Гърция от еврозоната, останаха, след като вътрешният министър на страната Никос Вуцис заяви в неделя, че Атина ще просрочи плащанията по заема от Международния валутен фонд.

В същото време борсите в Хонконг и Южна Корея останаха затворени заради честването на официални празници.

Китайският бенчмарк Shanghai Composite нарасна до най-високото си равнище от януари 2008 г. Сред най-печелившите бяха акциите на финансовите дружества. Bank of China добави почти 2%, а China Construction Bank и Bank of Communications напредна c по 1,8%.

Брокерските къщи China Merchants Securities и Citic Securities също отчетоха ръстове, добавяйки по близо 3%.

Отслабването на йената благодарение на ръста на щатския долар даде тласък и на японския Nikkei 225, който удари най-високото си ниво от юни 2000 г.

Производителят на електрически уреди Yamada Denki се покачи с 1,9%, след като съобщи, че планира да затвори 46 губещи магазина в Япония до края на май.

Данните от страната показаха, че през април износът се е покачил с 8% спрямо година по-рано, побеждавайки очаквания за 6,4% ръст. Въпреки това вносът е спаднал с 4,2% на годишна база в сравнение с очакванията за 1,5% спад. Това доведе до търговски дефицит от 53,4 млрд. йени (439,3 млн. долара) в сравнение с прогнозите за 31,89 млрд. йени.

Австралийският индекс S&P ASX 200 нарасна до едноседмичен максимум, след като инвеститорите реагираха позитивно на скока с 3,5% на цената на желязната руда. Rio Tinto и BHP Billiton добавиха съответно 1,9% и 0,6%, докато акциите на по-малките им конкуренти Fortescue Metals и BC Iron поскъпнаха съответно с 2,6% и 1,9%.

Във финансовия сектор Commonwealth Bank of Australia и Westpac  отчетиха ръстове с по 1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още