IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-големият апетит за риск тласна азиатските индекси нагоре

Китайските континентални пазари записаха четвърта поредна сесия на повишения

11:42 | 13.02.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Азиатските пазари започват седмицата с позитивизъм, следвайки повишенията в САЩ от последните сесии, след като индексите се изкачиха до нови върхове на фона на повишения апетит за риск, съобщава CNBC.

Икономическите данни за региона бяха относително добри. Японската икономика се разшири за четвърто поредно тримесечие, като растежът от 1% до голяма степен оправдава очакванията на анализаторите за повишение в размер на 1,1 на сто.

В същото време китайският износ нараства много по-бързо от очакваното през януари заради повишеното глобално търсене. Така китайската търговия отчита най-високия месечен излишък от близо половин година. Износът скача със 7,9% на годишна база през първия месец на 2017 г., възстановявайки се от 6,1-процентовия спад през декември.

Японският бенчмарк Nikkei 225 затвори с ръст от 0,41% до 19 459,15 пункта след посещението на японския премиер Шиндзо Абе в САЩ през уикенда, където се проведе и първата му среща с американския президент Доналд Тръмп.

Южнокорейският Kospi се колебаеше през по-голямата част от сесията, но в крайна сметка финишира с повишение от 0,17% до 2 078,65 пункта. Във фокуса на инвеститорите остана темата с ракетния тест на Северна Корея, след който администрацията на новия американски президент Доналд Тръмп обяви, че обмисля широк спектър от варианти за отговор. В неделя сутринта Северна Корея е изстреляла неидентифицирана ракета към Японско море на изток от базата "Бангхьон" в провинция Пхьонан-Пукто. Ракетата е паднала в Японско море, без да достигне териториалните води на Япония.

Междувременно лидерът на Samsung Group Лий Дзие Юн се яви отново на разпит в офиса на специалните прокурори в Южна Корея, като разпитът му е част от по-голямото разследване за скандала с търговия на влияние, който доведе до отстраняването на президента Пак Кън Хе от поста ѝ.

Акциите на Samsung Electronics поевтиняха с 1,04%, докато Samsung Engineering отписа 3,5% от цената на книжата си, а Samsung C&T отчете спад от 1,57%.

Китайските континентални пазари записаха четвъртата си поредна сесия на зелена територия, като в понеделник Shanghai composite нарасна с 0,64% до 3 217,22 пункта, а Shenzhen composite прибави 0,75% към стойността си до 1 964,75 пункта. Към средата на следобедната сесия индексът Hang Seng беше нагоре с 0,52%.

Австралийският ASX 200 отчете повишение от 0,7% до 5 760,7 пункта, подкрепен от енергийния подиндекс, който нарасна с 1,44%, и индекса на производителите на основни ресурси, прибавил 2,24% към стойността си.

На валутния пазар доларовият индекс се търгува на ниво от 100,79 пункта към 9 часа българско време. Йената отслабна, падайки до двуседмично дъно спрямо долара, като се търгуваше на ниво от 113,64 йени за един долара. Австралийският долар се разменяше за 0,7668 щатски долара.

Цената на петрола се понижи по време на азиатската сесия, като фючърсите върху американския лек суров петрол поевтиняха с 0,28% до 53,71 долара за барел. Тези върху сорта Брент понижиха цената си с 0,26% до 56,55 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още