IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разнопосочно представяне на индексите в Азия

Въпреки неблагоприятните икономичеси данни от Япония Nikkei записа нов 15-годишен връх

11:16 | 27.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Разнопосочно представяне на индексите в Азия

Азиатските фондови пазари не намериха единна посока в петък след колебливите данни за японската икономика, които обаче не успяха да изпратят търговията в Токио на червена територия.

Японският индекс Nikkei 225 остана малко над чертата, записвайки нов 15-годишен връх. Индексът завърши при многогодишния връх пет пъти за последните шест сесии.

Данните от страната показаха, че ръстът на потребителските цени в Япония се е забавил през януари за шести пореден месец. Индексът на потребителските цени нарасна с 2,2% на годишна база, като прогнозата на анкетираните от Ройтерс експерти бе за ускорение до 2,3% след покачването с 2,5% през декември.

Подиндексът, отчитащ покачването на цените в Токио през февруари, смятан за водещ индикатор, нарасна с 2,2% на годишна база. Темпът на ускорение остана без промяна спрямо предходния месец и бе в съответствие с очакванията.

Освен това разходите на домакинствата за януари спаднаxa с 5,1% спрямо година по-рано в сравнение с очакванията за понижение от 4,1%. През декември отстъплението бе с 3,4%.

Индустриалното производство нарасна с 4% на годишна база през месеца в сравнение с прогнозите за увеличение от 2,7% след повишението от 0,8% през декември.

Японските производители са по-оптимистично настроени за следващия месец. Те очакват индустриалното производство да нарасне с 0,2% на месечна база през февруари, което е над предишната им прогноза за понижение с 1,8%, показват данни на Министерството на икономиката, търговията и промишлеността.

Продажбите на дребно пък намаляха с 2% през януари, свивайки се с повече от прогнозираните 1,3%.

В същото време равнището на безработицата се увеличи до 3,6% от 3,4% в предходния месец. Коефициентът на заетост – съотношението между броя на заетите лица и населението на 15 и повече години, остана непроменен на ниво 1,14 – най-високото от март 1992 г. насам

Износителите отчетоха смесени резултати. Автомобилните производители като Honda, Suzuki Motor и Toyota Motor изтриха между 0,5 и 1,2%, докато Sony и Panasonic добавиха по над 2%.

Yamaha Motor напредна с 2% след новината, че планира да започне производство и продажба на двуместни автомобили в Европа.

Китайскияти индекс Shanghai Composite затвори при едномесечен връх, след като стана ясно, че пет местни търговски кредитора са получили зелена светлина от централната банка да намалят съотношението на задължителните си резерви с допълнителни 50 базисни пункта. Въпреки това цялостната картина във финансовия сектор не бе оптимистична.

Bank of China изтри 0,7 на сто, докато Bank of Communications и Industrial and Commercial Bank of China изгубиха съответно 0,5 и 0,2%. Founder Securities и Citic Securities загубиха по над 1%.

Австралийският S&P ASX 200 остана на червено въпреки оптимизма в банковия и добивния сектори. Commonwealth Bank of Australia нарасна с почти 2%, а Rio Tinto и BHP Billiton съответно с 1,1 и 0,3%.

Южнокорейският индекс Kospi прекрати седемте си поредни сесии на повишения. Производителят на стомана Posco и компанията за комунални услуги Kepco изтриха по близо 3%, а Samsung Electronics и Hyundai Motor – съответно 1,3 и 1,8%.

Капитализацията на Kumho Industrial пък се повиши с 13,4% след ръста с 15 на сто в четвъртък на фона на продължаващата процедура за продажба на дял в компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още