IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея потвърди, че е изстреляла балистична ракета със среден обсег

Съветът за сигурност на ООН осъди новото ракетно изпитание

08:48 | 30.08.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Северна Корея потвърди, че е изстреляла балистична ракета със среден обсег Хвасон-12, предават световните агенции, като се позовават на севернокорейската агенция КЦТА.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е присъствал на изстрелването. То е било с цел противопоставяне на съвместните военни учения между САЩ и Южна Корея, съобщава БТА.

Ким Чен-ун е изразил голямото си задоволство след ракетното изстрелване, допълва КЦТА, цитирана от Франс прес и ТАСС. Той е предупредил, че ще има още изпитания на балистични ракети, като Тихият океан ще е целта им, предава Франс прес.

Ким Чен-ун е определил ракетното изпитание като първа стъпка към подготовката на военна операция на Корейската народна армия в Тихия океан и прелюдия към възпирането на Гуам, определен от него като предна база за инвазия, допълва ТАСС.

С изстрелването на ракетата на 29 август Северна Корея отбелязва и 107-та годишнина от договора от 1910 г. между Япония и Корея, по силата на който Токио колонизира Корейския полуостров, уточнява КЦТА.

Северна Корея заплаши да изстреля четири ракети Хвасон-12 към морето близо до американската тихоокеанска територия Гуам по-рано този месец след отправени към Пхенян предупреждения от страна на Доналд Тръмп, припомня Ройтерс.

Междувременно Съветът за сигурност на ООН осъди категорично новото ракетно изпитание на Северна Корея. Съветът призовава всички страни членки на ООН да спазват стриктно и изцяло резолюциите на организацията, в това число и тези, налагащи икономически санкции на Северна Корея, казва се в изявление, одобрено от 15-те страни членки на Съвета.

В документа се посочва, че е от жизненоважно значение Северна Корея да предприеме незабавни, конкретни действия, за да намали напрежението.

Съветът изразява също така ангажимента си за мирно, дипломатическо и политическо решение на севернокорейската криза.

Американският постоянен представител в ООН Ники Хейли каза, че Вашингтон повече няма да търпи беззаконието на Северна Корея и че целия свят е срещу Пхенян. Тя коментира, че за севернокорейския режим е дошло времето да признае, че той сам се поставя в опасна ситуация.

Постоянните представители на Русия и на Китай пък се обявиха срещу едностранните санкции.
В телефонен разговор на американския държавен секретар Рекс Тилърсън с външните министри на Япония и Република Корея ракетното изпитание на Пхенян е определено като "обостряне на провокацията", предава ТАСС. Това изпитание показва каква опасна заплаха е Северна Корея за САЩ, Япония и Република Корея и за другите страни по света, смятат тримата дипломати.

Тилърсън отново е уверил колегите си, че САЩ продължават да се придържат към ангажимента за защита на Япония и Република Корея.

В телефонен разговор японският премиер Шиндзо Абе и южнокорейският президент Мун Дже-ин са се договорили да издействат по-силна резолюция срещу Северна Корея в Съвета за сигурност на ООН, предаде Ройтерс. Двамата лидери смятат, че провокациите на Пхенян са грубо нарушение на законите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 6 години
веднага след като ти приемеш че да си долен платен *** не е престижно :):) даже по скоро жалко ! ...иначе те са приели, ако не бяха досега да са избомбили Ким
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
Американците кога ще приемат "We are not World Police" Act и да си гледат бизнеса, че имат дивиденти да плащат :)Американският постоянен представител в ООН Ники Хейли каза, че Вашингтон повече няма да търпи беззаконието на Северна Корея и че целия свят е срещу Пхенян.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още