IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смесена търговия на азиатските борси в четвъртък

Китайските борси са затворени заради честванията на края на Втората световна война

11:07 | 03.09.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Част от азиатските борси се възстановиха в четвъртък, след като инвеститорите намериха подкрепа в положителния край на сесията на Wall Street в сряда, съобщава CNBC.

Търговията беше относително спокойна в сравнение със сътресенията през миналите сесии, тъй като фондовите пазари в Китай бяха затворени заради отбелязването на края на Втората световна война. Китайските пазари ще отворят отново в понеделник.

Ръстът дойде и след повишение на основните американски индекси в сряда. Dow Jones Industrial Average и S&P 500 приключиха сесията с ръст от повече от 1,8%, а технологичният бенчмарк Nasdaq Composite ги надмина с повишение от 2,46%, излизайки от корекция.

Японският бенчмарк Nikkei 225 отбеляза дневен пик от 18 481 пункта и макар че след това се понижи, все пак завърши с ръст от 0,5%, с което сложи край на четирите поредни дни загуба, подкрепен от резултатите на Wall Street и по-слабата йена.

Сред печелившите бе Fanuc, която записа ръст от 1,3%, а акциите на компаниите износителки Toyota Motor, Nissan Motor и Canon поскъпнаха с по около 2%.

Цената на акциите на Toshiba затвори с 2,1% нагоре, след като вестникът Yomiuri съобщи, че компанията вероятно ще представи дългоотлагания си отчет до края на седмицата.

Цената на акциите на NTT Docomo скочи с 4,4%, след като Barclays повиши акциите ѝ до ниво overweight от ниво underweight и увеличи целевата ѝ цена до 3000 йени.

Австралийският индекс S&P ASX 200 изгуби положителната си инерция от сутрешната търговия и финишира на червено със спад от 1,4%, основно заради срива на акциите на Myer Holdings с 20,6%.

При останалите търговци на дребно акциите на Harvey Norman и JB Hi-Fi поевтиняха с по повече от 4%, след като продажбите в сектора през юли неочаквано спаднаха с 0,1% на месечна база и се оказаха под очакванията за ръст от 0,4%.

Загубите в банковия сектор също натежаха на борсата. Цените на акциите на Commonwealth Bank of Australia и National Australia Bank се сринаха с по повече от 2%, а тази на Australia and New Zealand Banking – с 1,7%.

Въпреки ръста си в началото на сесията, по-късно южнокорейският индекс Kospi отчете спад и в крайна сметка завърши без промяна, след като коригираните данни за БВП показаха най-лошия ръст за тримесечието за повече от шест години.

Акциите на Samsung Electronics, който представи обновения си смартчасовник Gear S2 в четвъртък, поскъпнаха с 2,9%. Други технологични компании като LG Display и SK Hynix също отчетоха ръст съответно с 3,1% и 5,3%.

За разлика от тях обаче акциите на компаниите AmorePacific и LG Household & Healthcare поевтиняха съответно с 4,6% и 0,4%, а тези на Lotte Shopping – с 1,9%.

Още новини от Япония - във видеото на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още
Финанси виж още