IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавената инфлация в Китай прати азиатските индекси надолу

Индексът на потребителските цени в Поднебесната империя нараства с 1,3% на годишна база през октомври

10:39 | 10.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Повечето индекси на азиатските фондови пазари записаха спадове във вторник, след като данните за забавената инфлация в Китай увеличиха несигурността, предизвикана от очакванията за вдигане на лихвените проценти в САЩ, коментира CNBC.

Индексът на потребителските цени нараства с 1,3% на годишна база през октомври. Миналия месец стойността му беше 1,6%, а прогнозите на анализаторите бяха за около 1,4% ръст. Производствените цени намаляват с 5,9%, като октомври e 44-ият пореден месец с понижение.

В САЩ индексите на Wall Street записаха най-големите си спадове от шест седмици насам, като пониженията възлизаха на около 1%.

Китайкият основен индекс Shanghai Composite затвори сесията с 0,1% надолу, след като при следобедната търговия акциите на банките и агенциите за недвижими имоти поевтиняха.

Инвестиционните посредници обаче компенсираха част от спадовете, като продължиха с подема от миналата седмица. Акциите на Industrial Securities скочиха с максималните 10%, а Founder Securities, Citic Securities и Everbright Securities затвориха търговията с повишения в цената на акциите между 1,4 и 5%.

Индексът CSI300, който обединява най-големите компании, листнати на борсите в Шанхай и Шънджън, записа спад от 0,2%, а по-малкият Shenzhen Compositе се повиши с 0,8%.

Хонконгският Hang Seng отчете понижение от 1,3% и достигна до най-ниското си ниво от една седмица насам.

Японският Nikkei 225 се търгуваше на зелено в последния час от сесията и в крайна сметка записа ръст от 0,2%. Сред акциите, записали поевтиняване, бяха тези на SoftBank (-0,8%) и на производителя на въздушни възглавници Takata (-1,9%). Акциите на Nippon Soda се сринаха с 6,6%, след като химическият производител намали прогнозата си за оперативната печалба през 2015 г.

Австралийският индекс S&P ASX 200 беше под натиск от страна на затруднените финансови компании и записа спад от 0,4%.

Южнокорейският Kospi се понижи с 1,4%, което беше един от най-резките спадове в региона и най-ниското ниво на индекса от 6 октомври. Акциите на двата основни компонента Samsung Еlectronics и Hyundai Motor поевтиняха с по над 1 процент, а тези на компанията за комунални услуги Kepco – с 4,2%.

Повече за икономиката и фондовите пазари в Австралия можете да научите от видеото на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още