IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелена вълна на азиатските борси

Борсата в Китай отчете ръст от почти 5% в последния час от сесията

11:42 | 16.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Зелена вълна заля азиатските борси в сряда, като пазарите в Китай отчетоха скок в последните минути от сесията, намирайки подкрепа в доброто представяне на Wall Street от предния ден, съобщава CNBC.

Основните американски индекси отчетоха ръст от повече от 1% във вторник, докато инвеститорите следят внимателно някои от последните икономически отчети преди дългоочакваната среща на Федералния резерв през тази седмица.

Китайският индекс Shanghai Composite набра скорост през последния час на търговията и завърши с ръст от 4,9%, отърсвайки се от колебанията по-рано през деня.

Според Ройтерс борсата отчита най-добрия си ден от 27 август насам, след като акциите на над 1000 компании затвориха с ръст от допустимия дневен максимум от 10%.

Индексът на сините чипове CSI300 се изстреля нагоре с 5%, като повечето печалби на компаниите се натрупаха в последните 15 минути преди затварянето на борсата. По-малкият индекс Shenzhen Composite и ChiNext пък отчетоха повишения от по над 6%, възстановявайки се от силното разпродаване през предишните сесии.

Цената на акциите на най-голямата китайска брокерска къща Citic Securities също се възстанови от първоначалния си спад и завърши с ръст от 1,3% на борсата в Хонконг, а в Шанхай цената на акциите ѝ скочи със 7%. Компанията бе в светлината на прожекторите след новините, че президентът на фирмата и други двама високопоставени мениджъри са разследвани по обвинения за вътрешна търговия и изтичане на информация.

Японският индекс Nikkei 225 последва положителната тенденция и завърши с ръст от 0,8%.

Компаниите износителки бяха сред сериозните печеливши. Акциите на Honda поскъпнаха с 3,5%, повеждайки в сектора, а тези на Toyota Motor, Nissan и Suzuki Motor – с между 1,6% и 2,7%. Цените на акциите на Panasonic и Sony се вдигнаха съответно с 3,4% и 1,2%.

Банковият сектор също отчете добра сесия. Mitsubishi UFJ Financial Group и Sumitomo Mitsui Financial Group затвориха с по над 1% нагоре.

Акциите на Orix Corp поскъпнаха с 2,5% след новината от ежедневника Nikkei, че компанията придобива 85% от акциите на Sinar Mitra Sepadan Finance.

Печалбите във всички сектори помогнаха на австралийския индекс S&P ASX 200 също да се възстанови от загубите си във вторник и да завърши с ръст от 1,6%.

И четирите големи банки приключиха с повишение от над 2%. Цената на акциите на BHP Billiton скочи с 2,3%, а тези на конкурентите ѝ Rio Tinto и Fortescue Metals се вдигнаха съответно с 1,1% и 2%.

Акциите на Woodside Petroleum също поскъпнаха с 3% след новината, че главният изпълнителен директор Питър Колман води разговори с правителството на Папуа Нова Гвинея да увеличи сумата от 11,6 млрд. долара за придобиването на Oil Search, след като компанията отхвърли предложението. Цената на акциите на Oil Search се вдигна с 2,2%.

Междувременно медийните компании отчетоха ръст за втори пореден ден заради надеждите за медийни дерегулации от министър-председателя Малкълм Търнбул. Цените на акциите на Ten Network, Nine Entertainment и Seven West Media скочиха с по почти 3%.

Южнокорейският индекс Kospi достигна до едномесечен максимум, след като отчете ръст от 2% заради доброто представяне на технологичния и петролния сектор.

Производителят на чипове SK Hynix поведе в технологичния сектор с ръст от 4,5%, а акциите на Samsung Electronics поскъпнаха с 2,6%. Цената на акциите на Daewoo Securities се повиши с 5,7%, а тези на Samsung Securities и Hyundai Securities – съответно с 3,9% и 2,9%.

Цените на акциите на Samsung Heavy Industries и Samsung Engineering Co. скочиха съответно с 11,3% и 18,6% след засилващите се слухове за сливане на двете компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още