IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелена вълна на борсите в Азия

Фондовите пазари в региона намериха подкрепа в положителната сесия на Wall Street

11:08 | 19.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Акциите на азиатските борси затвориха с ръстове в четвъртък, подкрепени от положителните резултати на Wall Street след публикуването на протокола от срещата на Федералния резерв (Фед) през октомври, който сигнализира за вероятно повишаване на лихвените проценти през декември, съобщава CNBC.

Американските пазари приключиха на положителна територия, като Nasdaq Composite се представи изключително добре, затваряйки с ръст от 1,79%. Dow Jones Industrial Average приключи с повишение от 1,42%, а S&P 500 – с ръст от 1,62%.

Основният китайски индекс Shanghai composite завърши сесията с повишение от 1%. По-малките Shenzhen composite и Chinext отчетоха ръст от между 2% и 3%, а индексът CSI 300 – от над 1%.

Beijing Bank поведе сред печелившите, след като акциите ѝ поскъпнаха с 10%. Сред губещите обаче бяха China Citic Bank, Poly Real Estate, Agriculture Bank of China и Petrochina, които отбелязаха най-големите загуби в Shanghai composite.

Китайският енергиен сектор завърши смесено, след като цените на петрола отчетоха ограничени ръстове в азиатската търговия. Фючърсите на американския суров петрол поскъпнаха с 0,42%, а на петрола сорт Брент – с 0,84%. Цените на акциите на Sinopec и China Oil Field Services се вдигнаха с между 0,5% и 1,5%, а тази на PetroChina отчетоха минимален спад.

На борсата в Хонконг индексът Hang Seng приключи с 1,4% нагоре.

Акциите на Tencent, вписана в Хонконг, поскъпнаха с 0,66%, след като The Wall Street Journal съобщи, че WeBank, филиал на компанията, ще привлече капитал за около 1 млрд. долара, за да подсили предложенията си за финансови услуги.

Акциите на Glencore също поскъпнаха с около 6% въпреки продължаващите трудности на компанията със спада на цените на суровините.

Японският индекс Nikkei успя да запази положителната си посока през цялата сесия и затвори с ръст от 1,07%, или 210,65 пункта, до 19 859,81 пункта, което е най-високото му ниво от август насам.

Повечето експортно ориентирани компании, като Toyota, Nissan, Honda, Toshiba и Fast Retailing, приключиха на зелено. Технологичната Sharp се представи най-добре в индекса с ръст на цената на акциите от 5%.

Телекомуникационният гигант Softbank обаче завърши на червено със спад от 1%. Авиокомпаниите също отчетоха понижения, като акциите на Japan Airlines и ANA потънаха с по 1%.

Южнокорейският индекс Kospi последва останалите бенчмаркове в Азия и приключи с 26 пункта нагоре, или 1,33%, до 1988,91 пункта.

Акциите на корейските сини чипове, като Samsung Electronics, Posco и Hyundai Motor, също завършиха на положителна територия, а акциите на технологичните компании, като SK Hynix и LG, поскъпнаха с между 2% и 4%.

Акциите на Shinsegae също приключиха с почти 2% нагоре.

Австралийският индекс ASX затвори на почти двуседмичен връх след ръст от 2,13%, или 109 пункта, до 5242,6 пункта.

Австралийските банки отчетоха силна сесия след очакванията, че Фед ще вдигне лихвените проценти през декември. Сред четирите основни банки NAB отбеляза най-голям ръст от почти 3,09%.

Производителите в сектора на ресурсите също постигнаха добри резултати въпреки ниските цени на суровините. Акциите на Rio Tinto, Orica и Newcrest приключиха със сериозни ръстове, но Atlas Iron отчете обратната тенденция и затвори със спад от 4,17%.

Акциите на BHP завършиха на зелено, поскъпвайки с около 3%. Въпреки това акциите на компанията се търгуват на 7-годишен минимум, след като компанията отчете спад на годишната печалба от 86% през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още