IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгартрансгаз" подаде 6 иска в опит да си върне 30 млн. лева от КТБ

Дружеството не е съгласно с част от надзорните мерки, предприети от БНБ

14:03 | 11.06.15 г.
"Булгартрансгаз" подаде 6 иска в опит да си върне 30 млн. лева от КТБ

„Булгартрансгаз“ е подала шест иска срещу КТБ и БНБ в опит да възстанови 30 млн. лева, блокирани в обявената в несъстоятелност банка. Това съобщи пред журналисти директорът на газопреносната компания Георги Гегов.

Става въпрос за три валутни превода – два наредени от „Булгартрансгаз“, но чието изпълнение е отказано, заради поставянето на КТБ под особен надзор. Третият превод пък е влязъл в сметката на газовото дружество на 26 юни, отново след постановяването на особения надзор над банката, но този път е одобрено.

Сега „Булгартрансгаз“ е подала 2 иска в БНБ заради неспазени разпоредби на надзорните мерки. Ако банката не предприеме действия, исковете ще бъдат насочени към Върховния административен съд.

Пред Софийския административен съд са подадени два иска за отговорност на държавата по случая с отнемането на лиценза на банката. Другите два иска са внесени в Софийския градски съд с искане общата стойност на паричните преводи да бъде извадена от общата маса на несъстоятелността.

С тези действия дружеството е изчерпало изцяло възможностите на националното законодателство да възстанови въпросните 30 млн. лева, обясни още Гегов.

Това са около половината средства на дружеството в КТБ. За останалите пари, останали блокирани в банката, ще се чака връщане от масата на несъстоятелността, допълни още той. 

Какво се случва с КТБ можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още