IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите разписаха план-сметката на държавата за 2017 г.

Субсидията за партиите остава 11 лв. на глас, 460 лв. ще бъде минимална работна заплата от догодина

17:51 | 01.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Арихв, Ройтерс</em></p>

Снимка: Арихв, Ройтерс

Догодина държавата планира да събере от данъци 28 млрд. лв. или с 2,4 млрд. лв. повече отколкото през 2016 г. 

Това решиха депутатите с приетия на второ четене в пленарна зала Закон за държавния бюджет.
Общо планираните приходи са 35,4 млрд. лв. докато предвидените разходи са за 36,7 млрд. лв.
Любопитно е, че за догодина са заложени разходи по европейските средства в размер на 1,2 млрд. лв., докато за 2016 г. те бяха планирани да достигнат 2,7 млрд. лв. Става дума за средствата, които страната ни трябва да даде под формата съфинансиране на европроекти.

Говорейки за разходи, няма как да пропуснем и факта, че за догодина е заложено поредното увеличение на плащанията за издръжка на администрацията. През 2017 г. държавата ще плати над 4 млрд. лв. за заплати и осигуровки на чиновниците, което е с 400 млн. лв. повече от заложеното за 2016 г.

Подобни числа не биха били толкова важни, ако водеха след себе си поне намек за реформа в държавната администрация.

Дефицитът остава така като е предложено от финансовото министерство - 1,3 млрд лв., или 1,4% от БВП, въпреки че не един път финансовият министър Владислав Горанов обяви, че тазгодишния бюджет ще бъде балансиран. Нещо повече очаква се излишъкът по консолидираната фискална програма на касова основа през ноември 2016 г. да достигне над 3,466 млрд. лв.

Фискалният резерв догодина (както е и в момента) не може да пада под 4,5 млрд. лв., решиха още депутатите (бел. ред. към края на октомври тази година е 14,3 млрд. лв). Ако към тази сума се добави и вземането на Фонда за гарантиране на влоговете, сумата на резерва днес достига 15,8 млрд. лв.

Съгласно записаното в макрорамката за 2017 г. максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет по реда на Закона за държавния дълг, е 1,2 млрд. лв. От тази сума 800 млн. лв. са за рефинансиране на вътрешен дълг, а останалите 400 млн. лв. – дадени като опция за взимане на заем от Банката за развитие на Съвета на Европа за съфинансиране на европроекти. 

От АБВ обаче предложиха догодина страната ни да се въздържа от натоварването с нови задължения. Искането беше отхвърлено както на заседание на ресорната парламентарна комисия, така и в зала.

Припомняме обаче, че кабинетът вече няколко пъти обяви, че догодина няма да се излиза на международните пазари, а плащанията по падежиращата през 2017 г. емисия еврооблигации за 950 млн. евро ще са от фискалния резерв.

Публичният дълг през 2017 г. ще намалее, като правителството ще може да поеме само 400 млн. лв. нови задължения.

През следващата година държавата планира да похарчи над 6,2 млрд. лв. за инвестиции.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още