IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите решиха: Без допълнителни пари за БАН

Методи Андреев от ГЕРБ поиска преразпределение на средствата за сектор „Сигурност“

17:34 | 30.11.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Увеличението с 10 млн. лева на парите за Българска академия на научките (БАН). което вчера парламентарната комисия по бюджет и финанси прие, в крайна сметка отпада при обсъждането на законопроекта за държавния бюджет за 2017 г. на второ четене в пленарна зала.

Припомняме, че вчера с гласовете на депутатите от Реформаторския блок, Патриотичния фронт, Атака, АБВ, Българския демократичен център и АБВ предвидените за 2017 г. средства за БАН бяха увеличени с 10 млн. лева. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ също щеше да получи повече от предвиденото - с 500 хил. лева.

Корекцията щеше да бъде за сметка на капиталовите разходи. Сега, съгласно окончателните текстове, БАН ще получи 80,84 млн. лева, а Софийският университет - 51,6 млн. лева, т.е. без гласуваното вчера на комисия увеличение.

Николай Александров от Атака обвини ръководството на бюджетната комисия на Народното събрание, че умишлено не са отразили корекциите в числата в доклада си, с което са поставили депутатите пред свършен факт.

Искането на Патриотичния фронт за отпускане на 2 млн. лева за Националното честване на 180 години от рождението на Васил Левски също не беше прието.

Методи Андреев от ГЕРБ пък поиска преразпределение на парите за сектор „Сигурност“ заради променената геополитическа ситуация и кризата с миграцията. Службите за сигурност трябва да бъдат с по-големи бюджети, а те остават без промяна, коментира той.

Андреев допълни, че в Хърватия бюджетът на разузнаването е над 40 млн. евро, докато нашият е 23 млн. лева. "„Военна информация“, която има надеждни източници в Близкия изток, има 44 млн. лева, а Държавната агенция „Техническа информация“ - 48 млн. лева. Ако искаме да имаме модерен сектор „Сигурност“, не може да продължаваме да инвестираме по този архаичен начин, това може да има опасни последици", предупреди Андреев.

Предложението му обаче не беше гласувано, тъй като не остана време.

Приемането на държавния бюджет на второ четене ще продължи утре. 

Повече по темата за бюджет 2017 може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
makama
преди 7 години
Правилно !между другото, някой който е по-грамотен от мен, да обясни с думи прости, с какво се занимава БАН след 1990 година......Така, като се замисля, като си спомням (по памент) кои са нашите академици се сещам само за писатели и сендов (като изключение).За други специалисти основно по естествените науки...... нищо.Реално погленато приноса на БАН за икономиката на България е нула. Само разходи за командировки и заплати....Дянков май ги беше нарекъл феодални старци ...... и съм съгласен 100 % с него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още