IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата е започнала да харчи повече от планираното, твърди икономист

По-високата събираемост на данъците няма да се отрази в сериозно понижаване на дефицита, смята Калоян Стайков

11:01 | 05.08.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Държавата е започнала да харчи повече от планираното, твърди икономист

Държавата е започнала да харчи повече от планираните разходи в бюджета, заяви икономистът Калоян Стайков пред БНР. Според него, въпреки че през последните няколко месеца в хазната има излишък, в края на годината бюджетът отново ще е на минус. Най-сериозно са се увеличили разходите за заплати, допълни той.

„Някои разходи просто изпреварват времето си, така че, според мен, това, което ще видим в края на годината, ще бъде изпълнение на фискалната цел, или малко по-добро изпълнение, т.е. дефицитът да е малко по-нисък, отколкото е заложен”, допълва икономистът.

По думите му по-високата събираемост на данъците всъщност няма да се отрази в сериозно понижаване на дефицита. „Именно това е пропуснатата възможност, което според мен е грешка, защото в сегашната ситуация по-скоро усилията трябва да са насочени към консолидиране и ограничаване на дефицитите, а не търсене на възможности за допълнителни разходи”, коментира той. 

При капиталовите разходи се вижда известен ръст, което е притеснително, защото ще се очаква още по-сериозен ръст през втората половина на годината, което пък ще окаже натиск върху разходната част, коментира той.

При трансферите се наблюдава известно изоставане, което вероятно ще бъде компенсирано до края на годината.

В момента дългът е висок, дефицитите са налице, а тези пари се погасяват както виждаме, за теущи разходи без да се интересуваме какво ни чака, допълни Стайков.

От началото на годината държавният дълг на България расте с 957 млн. евро, показаха данните на Министерството на финансите (МФ). За шест месеца задълженията на държавата нарастват до 12,257 млрд. евро, 7,893 млрд. евро от които са външните задължения, а 4,364 млрд. евро – вътрешните. Така към 30 юни 2015 г. делът на дълга към брутния вътрешен продукт (БВП) възлиза на 28,7%. 

Според Стайков по-доброто изпълнение на приходната част е добра новина, защото "очевидно данъчната администрация върши по-добра работа". От друга страна, големият принос на европейските фондове - виждаме, че имат по-ограничено влияние през април и май в сравнение с миналата година, води до намаляване на излишъка през юни. Това означава, че държавата е започнала да харчи малко от натрупаните резерви от началото на годината, посочи Стайков.

От своя страна икономистът Георги Стоев подчерта пред националното радио, че по-добрата събираемост се дължи най-вече на възстановяването на европейските средства и лекото раздвижване на икономиката, известното оживление на пазара на труда. Това раздвижване обаче може да бъде забавено заради увеличението на цената на тока за бизнеса. Индустриалците ще бъдат принудени да намалят инвестициите и печалбите си, за да не повишат цените за крайните потребители.

„Това, че на българските производители са скочили разходите за производство - по никакъв начин не може да промени начина, по който европейските им конкуренти се държат. Така че не би следвало да се очаква някаква промяна точно по тази линия, именно защото конкурентният пазар би следвало да натиска цените надолу”, каза той.

Излишъкът трябва да се насочи към изплащането на държавния дълг, защото няма друг начин да се погаси освен чрез фискални излишъци.

Все още е рано за оценка на реалния ефект от увеличението на цената на тока за бизнеса върху икономиката, категорични са и двамата икономисти, но подчертават, че без анализ на въздействието от всяко решение възможността да се навреди е по-голяма, отколкото да се помогне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 1
Pronto
преди 8 години
Борбата с контрабандата е мит. Излишъкът се дължи на посъпилите еврофондове и ръста на продажбите на дребно /повече ДДС/ и спада на безработицата /повече осигуровки/А сега покрай изборите гледай какво харчене ще стане: в много общини решаващи ще са гласовете на администрацията, държавните предприятия и абонираните за обществените поръчки. Бюрокрация, синдикати, мафия - пари ще има за всички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
5 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО5 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/08/02/kak-se-ograbi-bylgariia.1135939 , и Бойко Борисов го проумя ,че са източени 27 милиарда - http://***.blitz.bg/news/article/314769Описал съм всичко в коментар 1 - http://darikfinance.bg/***/115933#comments Основното е осветляване на икономиката ,спиране на кражбите през бюджета и отмяна на плоският данък с цел бюдж.излишъци които през прозрачни обществени поръчки се инвестират в точно определени неща - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558 за да се избегнат 3 планетарни катастрофи ,и за обществено полезни неща за да се подържа безработица до 3% като предложението на ООН за 4 дневна раб.седмица за намаляване на безработицата е за накрая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
Императорът
преди 8 години
Колкото и да расте събираемостта, полза никаква, щом управляващите продължават с възмутително безотговорство да пилеят пари !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още