IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искров: Предложението за КТБ противоречи на закона

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък смята, че банковият надзор не си е свършил работата в казуса с КТБ

12:33 | 31.10.14 г. 14
Искров: Предложението за КТБ противоречи на закона

Голяма част от предложенията на Gemcorp, EPIC и Оманския фонд за КТБ са в противоречие с българското и европейското законодателство, призна управителят на БНБ Иван Искров пред депутатите в парламента, след като стана ясно, че консорциум от трите фонда са изпратили оферта за КТБ.

В нея се предлага да бъдат отпуснати 2,3 млрд. лева за рекапитализация на КТБ, но акционерите искат и равно участие от страна на държавата в оздравяването. Освен това държавата иска вноската да е кеш, а те предлагат активи, обясни още гуверньорът.

Gemcorp и EPIC не са проучени от БНБ за надеждност и пригодност, а в предложението на консорциума е посочено, че те искат всички разходи по реорганизацията на банката да бъдат поети от банката, т. е. 50 на сто от акционерите, другата половина от държавата.

Относно това, че ще има държавна помощ, което е недопустимо по европейското законодателство, правителството трябва да намери решение, очакват още потенциалните инвеститори.

„Тези предложения не се основават на пазарни принципи, изисква се държавна помощ в размер, значително повече от това, което държавата би дала за заем на фонда за влоговете“, обясни Искров.

Думите му предизвикаха реакция от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който събра депутатите си на спешно заседание, за да решат дали да отпадне точка три от решенията на парламентарната бюджетна комисия, в която е записано, че до 6 ноември парламентът трябва да гласува промени в Закона за кредитните институции, които да задължат БНБ да предложи действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина, като отчита макроикономическия ефект и ефекта върху държавния бюджет.

Преди това обаче той обвини банковия надзор във виновно бездействие и упрекна Искров, че дори иска да вмени на парламента задължения, които не са на депутатите, защото по закон БНБ трябва да предложи план за оздравяване на която и да е банка.

„От това нагло писъмце от инвеститора, който ни предлага да създадем едно дружество, в което ние да сме с кеша и после да го търсим това дружество я в Белград, я къде ли, ние всички ще станем виновни“, отсече Борисов.
Според него точка три от решението на комисията е приета с най-добри намерения да се гарантират парите на вложителите.

„Но всъщност ние, гарантирайки депозитите, осигуряваме суперкомфортен живот на банкерите да си карат колите и сега ние, приемайки точка 3, ще подсигурим едни успели хора“, настоя лидерът на ГЕРБ. Той смята, че вината за всичко е на БНБ, защото нямаше да има проблем с КТБ, ако банковият надзор си беше на мястото.

„Това стана, защото Чобанов е добър, ако беше Дянков, това нямаше да стане, нямаше да им даде“, отсече Борисов.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Казусът КТБ можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 3 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
Принципно си прав .... но в "белите" страни (тука е ОриенТА !!) гласоподавателите избират и представители в съдебната власт .... напр. районни съдии, районни и облстни проКурори и т.н. !Има РАЗЛИКА !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
Lucifer
преди 9 години
http://bez-cenzura.com/epitzentar/balgarski-polititzi-goryat-s-milioni-v-***-vizhte-tainiya-spisak-imena-i-fakti
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 2
многодобре
преди 9 години
Имаш бизнес,избираш директор със задача да го развива, но и да следи за проблеми.Той се проваля.Не си е вършил работата и контрола му е "куцал".Ще го оставиш ли да ти диктува правилата, с които да измъкнеш бизнеса си от "батака"?(Какво прави Искров още там????????)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 1
abdul
преди 9 години
Прав си и? Мислиш, че народа ще им плати няколко милиарда за спасяване на КТБ ? Хм, тогава тези същите корумпирани политици физически няма да могат да бъдат избирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
Държавата и гласоподавателите гласували за корумпираните политици също носят отговорност за фалита на КТБ. От такава гледна точка не е коректно сега да се правят на ощипани моми и да не искат да плащат!Ако БНБ, прокуратура, правителство, КФН и т.н. си бяха вършили съвестно работата, проблемите в КТБ вероятно можеха да бъдат хванати още в зародиш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 5
misanthrope
преди 9 години
Ха ха !Искров се уплашил а Баце се отметнал. Има ли изненадани?Изхода е ясен - фалит поради изтичане на законовия срок ( дано не е 20 декември) защото Искров го е страх да направи каквото и да било и само се снишава, а политиците също ги е страх да подкрепят каквото и да било ( особено мъжагата Баце, просто защото нищо не разбира и го е страх от всичко)После се чудим що ДПС управлява. Ами щото само те смеят да правят нещо, останалите се псуват и се скатават
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
многодобре
преди 9 години
Дали е законно да се оперира с фалшифицирани данни ,скрит зад институция с вековна история ,каквато е БНБ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
abdul
преди 9 години
Не бе човек, да ги изкарат на пазара. Той ще реши кое колко струва, той ще си търси кредитите. Да се оправят, само че без държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
toto 2
преди 9 години
По скоро руска връзка има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
При банк рън кеш из Кинг :) Това ми изглежда като някакво предложение на Цветан Василев, макар и формално той да не участва в офертата. Скрил е някакви активи и сега ще ги предложи като уж негово участие, но реално държавата ще трябва да спасява банката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още