IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краят на кешовите разплащания - ключова мярка в борбата със сивата икономика

Увеличение на електронните разплащания с 10% може да доведе до намаляване на сивата икономика със средно 5%, според доклад

08:53 | 05.07.17 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

През последния месец икономисти, политици и финансисти са в спор дали предлаганото от правителството поетапно снижаване на тавана на кешовите разплащания до 1 000 лева през 2019 г. ще стимулира, или ще блокира икономиката. Въпреки това законопроектът за промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс бе приет на първо четене и предстои второ четене в парламента.

В България, според данни на АИКБ за 2016 г., делът на сивата икономика е бил 28% от БВП, като по този показател нашата страна е съпоставима с Гърция, Румъния, Хърватия и Южна Италия, но все още е много далеч от средните европейски нива и страни като Германия, Австрия и Дания, където сивата икономика е 5-6%. 

Едни от най-важните механизми за намаляване на дела на „сивата икономика“ са разширяването на електронните разплащания за сметка на тези в брой и понижаването на тавана на кешовите разплащания.

Според доклада „Сивата икономика“, изготвен за Visa от A.T.Kerney, увеличение на електронните разплащания с 10% може да доведе до намаляване на сивата икономика със средно 5%.

Един от приоритетите на дейността на Visa e да подпомага усилията на банките и правителствата в разширяването на електронните разплащания и понижаване на тавана на кешовите разплащания. Подобни мерки стимулират преминаването от икономика, базирана на парите в брой, към модерна икономика, базирана на електронните разплащания. По този начин се намаляват недекларираните средства и скритата финансова активност.

Visa подкрепя сегашните усилия на българското правителство, още повече, че те се потвърждават и от практиката от съседни страни с голям дял на сивата икономика в БВП, каквито са Гърция и Румъния. 

Гърция въведе таван на кешовите разплащания от 500 евро, но взе и мерки, които индиректно ще ограничат плащанията в брой. От 1 януари тази година гръцките данъкоплатци получават данъчни облекчения единствено ако плащат данъците си с дебитна или кредитна карта, като мярката засяга не само заетата част от населението, пенсионерите и фермерите, но и безработните.

По отношение на плащанията на POS в търговски обекти в Гърция от 30 юни 2017 г. възможността за плащане с карта става задължителна за търговците на храни и напитки, лекарите, хазартните обекти и др. С това приключва Фаза 1 от активна програма за  разширяване на инфраструктурата за електронни разплащания. До една година – края на юни 2018 г., ще завършат Фази 2 и 3 и с това близо 100% от търговските обекти ще бъдат покрити с POS терминали.

Според плановете на румънското правителство до 2018-2019 г. всички търговци, регистрирали касовите си апарати, трябва да приемат картови разплащания и ако нямат, да се снабдят с POS терминал. Търговците с оборот 10 000 евро вече са задължени да имат POS терминали. Очаква се благодарение на новите мерки броят на POS терминалите да се удвои през следващите 12-24 месеца.


Парите в брой са може би най-важният фактор за съществуването на сива икономика. Tе са лесни за употреба и трудни за проследяване и отчитане. Употребата на системи за електронни разплащания и контролирането на тяхното използване от страна на държавата прави доста по-трудно участието в сивата икономика. При тези разплащания винаги има документ за транзакцията и парите могат да бъдат проследени.

Осигуряването на стимули, като намаляване на ДДС при покупка с карта и възможността да се плащат данъци и глоби ще има положителен ефект върху приходите на държавата. Освен увеличаване на приходите, чрез въвеждането на електронни разплащания държавата ще улесни потребителите и ще увеличи прозрачността на своите разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 5 rate down comment 1
SSIW
преди 6 години
"Пич , ти на каква химия си бе...?! "На Дека дураболин съм, ама взе да ми се появява мазна кожа и акне. Не е препоръка нито "за" , нито "против" препарата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 2
TomaNeverni
преди 6 години
Тоя няма да е на "химия". Най вероятно е претърпял някаква лоботомия- не вярвам да се е родил така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
"...гарантирано ще бъдат хора с надежден морален профил и висока съзнателност, което автоматично елиминира всяка хипотеза за злоупотреба, с подобна тотална власт!"Пич , ти на каква химия си бе...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 14 rate down comment 7
SSIW
преди 6 години
Абе, стига сте се втелявали толкова с тоя контрол върху кеша! Дори да се концентрира, в ръцете на един файтон индивиди, такава огромна власт и лостове за контрол върху (на практика) целокупното земно население, то това, гарантирано ще бъдат хора с надежден морален профил и висока съзнателност, което автоматично елиминира всяка хипотеза за злоупотреба, с подобна тотална власт! Аз благодаря на Господа, че пютин със своите хакери, още не се е добрал и узурпирал глобалната банково- финансова инфраструктура, че тогава Човечеството щеше да е обречено на непроницаем мрак и хаос, навеки! Слава Богу не би!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 24 rate down comment 1
draifuss
преди 6 години
Управляващите работят на принципа:Приберете парите на хората за да не мислят за глупости.Ако си на виртуални пари и се "озъбиш" на властта ти спират храната и водата и затова ще слушкаш и папкаш или нищо но от сърце.Ограничаването на кеша е олигофренизъм в действие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 16 rate down comment 1
scott
преди 6 години
Добре, че освен пътя на търговецъ има и път на воина. Виза може да бъде победена с едно страшно оръжие - НЕКУПУВАНЕТО И НЕПТРОБЯВАНЕТО. И КАТО ГЛЕДАМ, ПРЕКАЛЕНАТА АЛЧНОСТ, ИЗБИВАЩА НА ЧЕЛОТО ИМ, ШЕ НАПРАВИ СИЧКИ НИ БУДИСТИ. Едната част - щот немат пари и нема откъде да намерът, а другата................ше се бори осъзнато с това зло и еманациа на алчността, арогантността и заробването. ***, виза! И ти и алчните ти марионетки-банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 14 rate down comment 2
comet
преди 6 години
Ограничиш ли свободното движение на водата/парата (в потоци и реки), първо стават езера, които след още ограничения се превръщат в блата. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 27 rate down comment 2
Ironhorse
преди 6 години
Според мен банките преиграха ...Борисов се стреми да им осигури свежи пари, като печалба, за да може по-бързо да се напълни гаранционният фонд, който както знаем се ошушка покрай КТБ. Освен това БНБ натика на банките облигации за около 3 милиарда лева, за да финансира дупката от КТБ.Явно в договорката влиза и компенсацията за банките, под формата на това лобистко предложение.Но хората са устроени така, че да мислят за ЗАКОННО преодоляване на пречките, а когато не може, може и незаконно.С тази мярка част от сивата икономика ще умре, а няма да изсветлее, а другата част ще си стане чисто черна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 24 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
A сега "екипът на Инвестора" да земе да преброи "за" и "против" , па да ги занесе на Блумбърга и на Визата...и една дърта майна от потребителите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 18 rate down comment 3
studioaa
преди 6 години
И аз веднъж да се съглася със автора на статията, краят на касовите плащания и замяната им с пиър то пиър системи като биткойн без посредничеството на никакви финансови институции и никакъв контрол за това колко пари къде отиват. Това без съмнение е бъдещето на финансовата система с манипулирани фиантни пари, когато държавите и чиновниците вече няма да имат никакъв контрол върху стойността на парите по никакъв начин и никогя няма да може да харчат неспечелени пари за нови и нови социални програми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още