IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Томев: Бюджет 2017 трябва да бъде приет въпреки критиките

Според представителя на КНСБ има ясно очертани приоритетни области на въздействие в план-сметката за догодина

22:53 | 24.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Бюджет 2017 година трябва да бъде приет въпреки критиките, защото с 1/12 всеки месец някои от параметрите не могат да действат. Това заяви Любен Томев, директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ по БНР.

Според Томев има ясно очертани приоритетни области на въздействие в план-сметката за догодина. Това са  насърчаване на реформите в сектора образование, поддържане на модерни боеспособни въоръжени сили, функциониране на системата на здравеопазването и националната програма "Енергийна ефективност", която вероятно няма да бъде голям приоритет, заради изчерпване на финансирането.

Според синдиката обаче тези секторни политики не съвпадат напълно с приоритетите на гражданите, които наред с добро здравеопазване и образование, очакват повече качествени работни места, достойни доходи и ефективни мерки за преодоляване на бедността.

"Правителството в оставка залага в бюджета за следващата година на вътрешното търсене като фактор за висок растеж, но не се вижда те да влияят", каза Томев. "Крайното потребление от началото на годината е под 1% ръст на тримесечие, което означава,че вътрешното потребление е занижено и не се разчита на инвестиции. Очакванията са в Бюджет 2017 да има адекватна политика по доходите, която да се реализира чрез конкретни повишения на заплати".

"Няма нищо лошо да има  "копи-пейст" в Бюджет 2017 година, тъй като не може да се измисля нещо ново всяка година", заяви финансовият анализатор Любомир Дацов. "Нормалната практика в света е един бюджет да има до 5% нови неща. В България това не е практиката на програмното бюджетиране, защото нещата се гледат на база програми и периоди на ефективност, на чиято база се решава дали да влязат или да излязат нови политики".

Според него първоначалната идея на управляващи да изтеглят бюджетът е била по-добра, за да може новото правителство, което ще дойде в началото на годината да има чисто поле за политика. С този бюджет ще се запечата политиката на сегашното правителство, което означава, че има няколко варианта: да се поправи рамката, да се пропусне една година или да има приемственост. Според него обаче към момента това са само догадки.

Притеснението на Дацов е, че след като тази година бюджетът ще покаже добри резултати и ще завърши на превишение, защо се разхлабва бюджетната политика и се отива на дефицит през следващата. Искането да се направят по-големи разходи изкушава и поради тази причина следващата година ще има дефицит.

"От икономическа гледна точка страната ни върви бавно нагоре след 2008 година, но въпреки икономическото оживление, заетостта остава на ниско ниво", каза Дацов. "Близо 35% от населението на България не участва на пазара на труда. За това трябва секторните политики в образованието и науката трябва да са постоянен приоритет, но не чрез наливането на пари, а чрез структурни реформи. Пример за това е липсата на звена между БАН и бизнеса".

Всичко за Бюджет 2017 следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още