IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Моите спестявания, разпределени в общ кюп (пул)

Задава ли се най-голямата кражба на пенсии в историята ни?

14:12 | 25.04.16 г. 52
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Затворете очи и започнете да си представяте. Представете си, че работите години наред и съвестно плащате данъци и осигуровки, макар че в определени моменти не харесвате как държавата се разпорежда с тях.

Въпреки всичко вие продължавате да вярвате, че нещата ще се оправят. Представете си, че внасяте пари в собствена сметка години наред с все пак мъничката надежда да ги използвате, когато дойде време за пенсия. Представете си хората около вас - роднини, близки, познати - те правят същото. 

Представете си сега, че в даден момент някой решава всичките тези съвестно събирани години наред пари от хората да бъдат събрани на едно място независимо кой, колко и с каква продължителност е внасял по личната си сметка. Аргументът - "споделяне на риска от преживяване между осигурените лица". Освен всичко отпада възможността вашите роднини да наследят внасяните от вас години наред пари. Някак не звучи много справедливо, нали?

Надявам се да си го представихте добре, защото съвсем скоро може да стане факт у нас. В традиционния си стил, когато става дума за решения със значим характер - в късните часове в петък вечер, Министерство на финансите (МФ) предложи именно това. Според последната идея за изменение на Кодекса за социално осигуряване бъдещите втори пенсии от частните пенсионни фондове ще са пожизнени, но ще се изплащат от "общ пул", а не от индивидуалните партиди на осигурените. Какво точно от министерството разбират под "общ пул" не става ясно до момента. Ясно обаче е едно - в общия случай подобни действия на която и да е власт по света се наричат национализация. 

Големите въпроси са два - защо МФ предлага това и защо точно сега?

Първият е с общо взето ясен отговор. Националният осигурителен институт издиша. Все по-трудно става изплащането на пенсиите от държавата в условията на застаряващо население. Изгледите обаче са още по-плашещи. Ако погледнем в малко по-дългосрочен план, този проблем е с много по-застрашителен характер, отколкото ни изглежда в момента.

Според последни прогнози към 2070 г. в България, вследствие на отрицателния прираст на населението и емиграцията, ще живеят 5,1 млн. души. С това и възможностите на държавата да изплаща пенсии ще стават все по-малка.

По-интересен е отговорът на втория въпрос - защо точно сега финансовото министерство предлага подобна стъпка. В годините преди кризата от 2008 г. България имаше международната репутация на страна с нисък държавен дълг  и балансиран бюджет - почти изравнени приходи и разходи. Така беше до 2012-2013 г, когато дългът на страната беше един от най-ниските в Европа въпреки тежките години на кризата. Обективно погледнато, и в момента продължава да е такъв на фона на останалите държави от Европейския съюз. Проблемът е, че за кратък период от време нарасна двойно в процентно изражение и почти тройно в номинално.

Логично реакцията на Брюксел не закъсня. Доклад от януари на Генералната дирекция по икономическите и финансови въпроси към Европейската комисия показа, че в рамките на следващите 10 години съотношението на дълга спрямо брутния вътрешен продукт може да достигне 42%. И то при допускането, че няма да има сериозни финансово-икономически сътресения, а всички правителства в този период ще следват настоящата фискална политика. За сравнение преди 2008 г. беше под 15%.

Макар че по тези въпроси не се шуми много, изглежда нещо в системата куца. По-лошото е, че никой не реагира. И по-скоро реагира по най-лесния начин - като посяга на спестяванията на хората, за да закърпва дупки в една бездънна яма с мрачно бъдеще, каквото представлява Националният осигурителен институт. Някак не звучи много справедливо, нали? 

*Димитър Вучев е главен редактор на сайта на Bloomberg TV Bulgaria и водещ в бизнес телевизията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

49
rate up comment 29 rate down comment 1
draifuss
преди 7 години
Следващата стъпка е ако бъдещият пенсионер почине, преди да получи право на пенсия, децата му да изплащат пенсионни вноски и здравни осигуровки на починалия до навършване на пенсионна възраст, за да не се минат НОИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 0 rate down comment 5
Атанасио
преди 7 години
Добре го казваш в коментар 49 - защото хората си мислят ,че ще има доходност ?! - аз твърдя и мога да го докажа ,че капиталовата система на пенсионно осигуряване и не само тя ще фалират ако не се вземат мерките които предлагам Според мен около 1986г. в САЩ са знаели за системната криза ,че растежа има таван и затова направиха ''вашинктонският консенсус'' и сега се правят на ощипани булки Може и да не са знаели да не ги упреквам - аз не знам но Бог знае сърцата им тоест дали са знаели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 0 rate down comment 8
Атанасио
преди 7 години
Лошото е ако банкстерите изберат друг път да си е карат по старому и Марк Фебер го каза хубаво ''Демокрацията дава власт на централните банки да отчуждават собственост на честните хора, които имат спестявания. Ще бъде много интересен експеримент, когато въведат това'' - http://***.investor.bg/analizi/91/a/mark-faber-eksperimentyt-na-centralnite-bankeri-shte-svyrshi-zle-210394/?page=3Обяснил съм подробно всичко тук - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027За Анатол Калецки(завършил Оксфорд и Харвард)това, което катастрофира през 2008 г. не е една банка или финансова система, а една цялостна политическа философия и икономическа система, начин на живот и мислене за света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 3 rate down comment 5
edimi
преди 7 години
"Идеите" тогава, са били такива и с ясното съзнание, че могат да си го променят.Уж е ясно какво са задължени фондовете, но няколко неща със сигурност НЕ. Не можеш да искаш от тях задължителна доходност, т.е. те пари за упр-ие си взимат, но в "добър" случай доходността може да е 0, тоава ще взимиш и по-малко даже. Могат да фалират и гаранции нъцки. Договорите са толкова консервативни, че написаното от теб е химера и т.н. и прочие. Всяка екселска таблица ще ви сметне какво как и колко ако го правите сами /като за пример де/..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 1 rate down comment 8
Атанасио
преди 7 години
Любомир Христов, председател на Института на дипломираните финансови консултанти - https://lchristoff.wordpress.com/2016/04/04/10-факта-за-пенсиите-които-не-искат-да-зн/Капитализмът окончателно отстъпи място на кредитизма, който по същество е типична измамна схема на Понци ... Все още има изход и първата стъпка към него е да си признаем, че така не може да продължава занапред ... - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027Заради системната криза капиталовата система на пенсионно осигуряване и не само тя ''За Анатол Калецки(завършил Оксфорд и Харвард)това, което катастрофира през 2008 г. не е една банка или финансова система, а една цялостна политическа философия и икономическа система, начин на живот и мислене за света'' - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1736144519997108
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 28 rate down comment 0
george353
преди 7 години
Смятайте докъде са я докарали щом ще национализират индивидуалните пенсии. Това са отчаяни ходове на една изтърбушена система. Но само от нас зависи дали ще им позволим да ни ограбят (за кой ли път вече) по този варварски начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 37 rate down comment 0
pepe
преди 7 години
Ако някой си спомня причината за въвеждането на втория стълб в осигуряването за родените след 59г. беше именно индувидуалноста на партидата и персоналното решение за начина на инвестиране на тези пари, за да могат да дават максимален доход на притежателите им. Така, че предложеното решение е равносилно на национализацита и ако има работещ съд в тази държава, всеки индувидуално може да осъди правителството за нарушаване на двустранен договор. Глупостите, че тия пари стоели и не работели може да минат пред някой селски кмет, ама всеки с елементарни финансови познания знае, че тия доброволни фондове имат задължението да инвестират определен % на БФБ. Друг е въпроса, че би трябвало тия пари да могат да се управляват много по гъвкаво от притежателите си - не говоря само за прехвърлянето от фонд във фонд, а и за възмост за лични инвестиции, с единствената рестрикция средствата да остават по партидата, без право на достъп до тях преди настъпване на пенсионирането. Предложението е кражба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 25 rate down comment 2
redcretin
преди 7 години
Давам веднага - ДС-*** до стената и румънско правосъдие в стил Чаушеску. После прокурори пак по румънски - и следващите *** с напикани *** да внимават в картинката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 18 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Ше ви окрадат всякак...затуй , златото заровно под некоя круша у двора и само ти да го знаеш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 11 rate down comment 8
Mesoiadess
преди 7 години
А тн. вдовишки пенсии , тва е двойно недоносче - хем нямаш партида , хем унаследяваш на гърба на останалите . И за капак на всичко , тотална дискриминация - какво като си вдовец ? поне имаш деца да се грижат за тебе . А изначално самотните пенсионери да *** .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още