IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови 375 млн. лв. спестиха домакинствата през октомври

Сумата е втората най-висока за годината, а депозитите на населението в банките вече възлизат на 41,453 млрд. лв.

13:30 | 25.11.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

През октомври домакинствата са добавили нови 375 млн. лв. към депозитите си в банките, като сумата е втората най-висока за годината. Това показват изчисленията на Investor.bg на база паричната статистика на Българската народна банка (БНБ).

През януари домакинствата спестиха 724 млн. лв., или най-много от началото на годината. През септември сумата беше 155 млн. лв., а през август - 87 млн. лв. Така в края на октомври общия размер на вложенията на домакинствата възлиза на 41,453 млрд. лв. Това е с 0,91% повече спрямо акумулираните средства в края на септември и с 5,5% повече в сравнение с октомври миналата година.

Графика: Investor.bg по данни на БНБ

Тенденцията за ръст на депозитите идва на фона на прогнозите, че лихвите ще стават все по-ниски.

„Лихвите по депозитите ще бъдат близки до нулата, но не виждам въвеждането на отрицателни лихви за домакинствата“, коментира подуправителят на БНБ, ръководещ управление „Емисионно“, Калин Христов своите очаквания за спестяванията през 2016 г.

Същата причина посочи и главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов. Икономическият екип на банката прогнозира забавяне на ръста на депозитите на резиденти до 3,6% през 2016 г. спрямо очаквания прираст от 5,1% за 2015 г.

Припомняме, че през третото тримесечие свободните средства на домакинствата и нефинансовите предприятия продължават да се стичат най-вече към по-големите търговски банки, но и към тези, които предлагат все още атрактивни лихви.

Депозитите на бизнеса пък растат със 169 млн. лв. през октомври. Общата сума на депозитите на нефинансовите предприятия в края на десетия месец на годината достига 17,018 млрд. лв., което е с 1% повече спрямо 30 септември 2015 г. Регистрираното увеличение на годишна база е от 4,2%, показват още данните на БНБ.

В сектора на финансовите предприятия, в който влизат пенсионни фондове, инвестиционни посредници, застрахователни компании и други небанкови финансови институции, вложеното на депозит в банките през октомври е 39 млн. лв. Общата сума на вложенията възлиза на 3,053 млрд. лв., което е с 1,29% повече спрямо акумулираната сума към 30 септември 2015 г.

В сравнение със същия месец на предходната година обаче е регистриран спад от 8%, дължащ се на изключването на Корпоративна търговска банка от статистиката. По-ясна съпоставимост на годишните данни ще има с тези за ноември 2015 г., тъй като данните за банката останаха извън обхвата на статистиката през ноември 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 1
SS-23
преди 8 години
Лихвите по депозитите ще бъдат близки до нулата, но не виждам въвеждането на отрицателни лихви за домакинствата, коментира подуправителят на БНБ, ръководещ управление Емисионно, Калин Христов ===Калине, масон долен, че ти в мига в който въведеш "отрицателна лихва" на бай Пешо, подписваш срива на и без това кухата банкова система бе, момче!Нали на другия ден ше видиш опашките, а в други ден ше трябва да въвеждаш "карантина" щото нямаш толкова кеш, колкото показват пикселите в компютъра и ЛЪЖАТА ше лъсне моментално ... и туто-финито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още