IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът реши да бъде създаден Фискален съвет

Независимият орган ще изготвя анализи и съвети за бюджетната политика

15:31 | 11.03.14 г.
Парламентът реши да бъде създаден Фискален съвет

Парламентът прие на първо четене създаването на Фискален съвет, предложен от правителството. За законопроекта гласуваха 91 депутати, 11 бяха против, а 30 се въздържаха.

Идеята е Фискалният съвет да бъде независим орган, който да наблюдава бюджетната политика и изготвя анализи и съвети, както и да създава предпоставки за повишаване на бюджетната прозрачност и публичност. Предвижда се Съветът да бъде петчленен, в т. ч. председател. Членовете ще се избират от Народното събрание за срок от 6 години, съобщи БТА.

Припомняме, че създаването на Фискален съвет е ангажимент на страната, свързан с европейското законодателство в областта на бюджетното управление. В своя препоръка Съветът на ЕС поиска създаването на „независим орган, който да контролира бюджетната политика и да изготвя анализи и съвети“.

Вносителят е записал и изискванията към експертите в Съвета - лица с високи нравствени качества, висше икономическо образование степен "магистър" и не по-малко от 10 г. професионален опит в областта на макроикономическия анализ и/или управлението на публичните финанси.

За членове на Съвета ще могат да бъдат избирани и лица с чуждо гражданство.

Независимият фискален орган ще наблюдава спазването на числовите фискални правила, заложени в Закона за публичните финанси и отнасящи се за сектор "Държавно управление" и Консолидираната фискална програма.

Той ще изготвя становища относно пролетната и есенната макроикономическа прогноза на министъра на финансите, основаната на тях средносрочна бюджетна прогноза и законопроекта за държавния бюджет, включително по законопроекти за неговото изменение и допълнение и по законопроектите за бюджета на държавното обществено осигуряване и за бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Със създаването на Фискален съвет се транспонират европейски директиви в българското законодателство и се изпълняват ангажименти на страната ни като член на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още