IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плоският данък оцеля и на второ четене в парламента

Мартин Димитров призова БСП да отидат на избори с посланието, че вдигат данъците на средната класа

15:14 | 23.11.16 г.
<p>
	От ДПС гласуваха против въвеждането на прогресивно облагане. На снимката: Менда Стоянова (ГЕРБ), Петър Чобанов (ДПС) и Йордан Цонев (ДПС). <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

От ДПС гласуваха против въвеждането на прогресивно облагане. На снимката: Менда Стоянова (ГЕРБ), Петър Чобанов (ДПС) и Йордан Цонев (ДПС). Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Въпреки заявките за ожесточени дебати по данъчните закони и страхът, че популизмът ще надделее, ГЕРБ успя да прокара всички планирани изменения по нормативите, засягащи налозите. 

Единната ставка от 10% върху доходите на физическите лица се запазва и през следващата година. Парламентът отхвърли окончателно предложението на БСП за смяна на данъчния модел и връщане на  прогресивното облагане.

Въпреки че от левицата обещаха сами да оттеглят предложението, докато не дойдат на власт, в крайна сметка идеята влезе за обсъждане между двете четения на промените в данъчните закони в пленарната зала и предизвика спорове сред депутатите. „За“ гласуваха 19, „против“ 40, а 57 депутати се въздържаха, с което оставиха в сила действащия в момента „плосък данък“.

Само преди няколко дни депутатът от БСП Румен Гечев заяви пред журналисти, че идеята за смяна на данъчния модел на този етап е била грешка. Днес обаче от парламентарната трибуна той защити тезата, че няма развита държава, в която да се прилага единната ставка, и се закани, че рано или късно „десятъкът“ данък ще отпадне. Преди седмица финансовият министър Владислав Горанов изчисли, че идеята на БСП ще доведе до спад в данъчните приходи с 1,23 млрд. лв.

От Реформаторския блок (РБ) и Патриотичния фронт (ПФ) призоваха БСП да проявят разум и да оттеглят предложението си, както бяха обещали. "Като искате справедливо данъчно облагане, защо не се насочите към петролни компании в България, които в последните години имат 55-56 млрд. лв. приходи, а отчитат нулева печалба и съответно нулев данък“, заяви Димитър Байрактаров от ПФ и уточни, че прогресивното облагане ще засегне хората от средната класа.

Да махнеш измервателните уреди на петролни компании и сега да искаш вдигане на данъците на хората е непоследователна политика, заяви депутатът от РБ Мартин Димитров и призова червените да се явят на следващите парламентарни избори с посланието, че планират да повишат данъците за средната класа. 

„С нашите предложения лицата с доходи до 1400 лв. ще имат по-голям разполагаем доход. За каква средна класа говорите, като 40% от българските граждани живеят в риск от бедност и имат няколко изхода: единият е да мигрират към страни с прогресивно облагане, в които ще им остава повече разполагаем доход от труда“, защити предложението на БСП Михаил Миков. 

Редно е да припомним, че именно БСП въведе плоския данък преди 8 години по време на правителството на Сергей Станишев. Тогава кабинетът обяви мярката като ocнoвнo opъжиe в бopбaтa cъc cивaтa иĸoнoмиĸa и нeплaщaнeтo нa дaнъци. Друг мотив беше, че тази мярка оставя повече средства в ръцете на хората и компенсира донякъде повишението на цените. Очаквано, най-засегнати от въвеждането на плоския данък бяха хората с най-ниски доходи, които дотогава успяваха да се възползват от необлагаем минимум.

Според много икономисти обаче България е сред малкото държави в Европа с ниски данъци, което поставя страната ни в добра конкурентна позиция. Освен това налозите сa eдин oт ocнoвнитe пapaмeтpи, ĸoитo oĸaзвaт влияниe върху пpeĸитe инвecтиции, а плоският данък помага за реалното стимулиране на икономическата активност. 

"Плоският данък е едно постижение, което не трябва да се пипа", категоричен бе Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България пред Нова телевизия. "Той също е социален, защото по-богатите плащат повече, а ползват по-малко ресурси. Една промяна би накарала например програмистите да напуснат България, защото ще им скочи три пъти данъка. В САЩ дори на някои места се въвежда и сега не трябва да бъде пипан", категоричен бе Велев. 

По-ниската ставка по ДДС от 5 на сто за детски храни, храни за кърмачета, пелени, помощни средства за хора с увреждания, доставка на услуги за домашни грижи и гледане на деца и възрастни хора, за която настояваха от БСП, също не бе подкрепена в залата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 2
makama
преди 7 години
Абсолютно съм съгласен с факта, че проблема не е в данъците а във властта !Интересен е и факта, че г-н Румен Гечев застъпва тезата, че няма богата държава с единна ставка..... Той явно е забравил, че като най-близък на Жан Виденов, т.е. вицепремиер е довел тази държава до икономическа разруха .... Вярно ! с негова помощ активистите на БСП(БКП) станаха богати роднини на Крез. Народът обаче рязко обедня, вероятно поради много голямата му компетентност. После се скри ...... и при последните избори за парламент отново изплува..... разбирам го много добре..... банките са пълни с пари..... ново време за грабеж настъпва !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 7
pinoccio
преди 7 години
Математиката е най-великата наука, защото може да опише всяко явление в природата с няколко уравнения. В нашия случай нещата се описват с уравнение с едно неизвестно - колкото повече пари обложиш чрез прогресивен данък, толкоз повече данъчни приходи ще имаш. Е, парите са на едно много малко по периметър място - при богатите. Не става въпрос за взимащите по-високи заплати от по 2-3 хиляди лева, а за това богатство, с което разполагат има-няма (2-3)% от българите и се равнява на 90% от всеобщото богатство. И сега, какво става - настава един вой, че работодателите нямало да просъществуват. Ами, добре - ще дойдат други на тяхно място, когато фалират, които ще просъществуват. Пазарът празно не търпи. Използва се нарочно поддържаната в некадърност и немощ данъчна администрация за демонстрация, че събираемостта би спаднала. Ами, да докараме немската данъчна администрация и тогава ще видим как тази събираемост ще спадне. Основният проблем е във властта, а не в данъците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 5
Vesko94
преди 7 години
*Да НЕ дават акъл на българската държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 7
Vesko94
преди 7 години
Време е за изцяло ново мнозинство, което да промени из основи данъчния модел на България. И е крайно време разни недоносчета в публичното управление да дават акъл на българската държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
pinoccio
преди 7 години
Много цензура се е застлала този почтен форум, та не смея да си кажа мнението и ще бъда политкоректен, за да не бъда обвинен в дихотомничене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
pinoccio
преди 7 години
Ами, това е добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
das
преди 7 години
Те бедните все повече оредяват, една част отидоха да живеят по белия свят, другите започнаха да преритват от добрия тукашен лайф, ако продължава тази политика да се дои основно бедния народ за данъци с ДОД без да има необлагаем минимум и високо ДДС на общо основание за храни и лекарства, за сметка разбира се на освободени от ДДС луксозни нови автомобили, скоро няма да има кой да бачка и да го доят. Скоро, най-много 10г. и ще се види резултата от доенето и стригането на бедните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 11
sdar
преди 7 години
Само как са се ухилили ГЕРБ-а и ДПС-то на снимката, същински Бостан.Разбира се, че ще остане плоския данък, няма да караме богатите да плащат я. Нека бедните да го ду*ат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
bigmamascandal
преди 7 години
*** нагли..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още