IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На опашката с хартиен носител в ръка

Докато бизнесът все повече се пренася онлайн, държавните структури продължават да седят в Средновековието, пише Стоян Панчев от ЕКИП

16:52 | 12.04.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
На опашката с хартиен носител в ръка

Месеците март и април са време за чести срещи с държавната администрация, особено за тези от нас, които имат фирми, основали са неправителствени организации, работят на граждански договори или дори просто трябва да попълнят данъчна декларация. Независимо с коя от събиращите данъци/такси/документи институция се сблъскваме, общият знаменател е, че ще трябва да се разходим, наредим на опашка и разправяме с чиновник, който подобно на нас, има и по-важни занимания от това да обяснява коя точно бланка сме свалили погрешно от интернет.

Хартиена диря

Истината е, че за огромна част от подаваните документи носенето на хартиени бланки е абсолютно ненужно. Не можете да подадете Декларация 7 в НАП онлайн, не можете да видите колко ви е данъкът на автомобила или да го платите по банков път (ходенето до общината си е един ден минус от календара), дори за болнични разходката ви е гарантирана. Докато прежде споменатите могат да доведат до неприятни истории като спиране на здравноосигурителните права, въпреки че сте платили например, то има бюрократична бумащина, която удря цели организации и бизнес сектори.

Класически пример е липсата на достъпен онлайн регистър за управлението на НПО, което налага чести разходки до съда, за да не се окажете в ситуация, в която банката просто не може да позволи достъп до сметката ви – доста неприятно, ако трябва да се плащат заплати. Още по-лошо е, когато говорим например, за тромавия достъп до личните данни в информационната система на НОИ. За него не само, че бизнесът си плаща по една хубава тарифа, но и съгласието на лицето (чиито данни ще се предоставят) е дефинирано само като „волеизявление подписано собственоръчно върху хартиен носител“. Сякаш това е единственият начин за удостоверяване на волеизявление, пише в анализ Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).

В същото време огромна част от бизнеса и все повече от търговията се пренася онлайн. Не само гледаме филми и комуникираме през интернет, но и завидна част от купуването и продаването все повече се случва във „виртуалния свят“. За съжаление, обаче, много от тези нови услуги са спъвани от чиновнически недомислици. Може да опитате да вземете от модерните банкови или бързи кредити онлайн, но цъкайки напред ще стигнете до момента, в който държавата ви кара да се поразходите с куп папки и бумаги, за да удостоверите това или онова. От подобно нещо няма никаква нужда, днес криптираните и защитени връзки са доста по-сигурни от куриери и пощенски пратки.

Данъците, ама в Естония

И докато администрацията седи в Средновековието, политиците предизборно се надпреварват да говорят за облекчаване на режими и преминаване към електронно управление. Няма лява или дясна партийна програма – всички са ентусиазирани да се покажат като най-големите радетели на дигитализацията. Хайпът трае някъде докъм след изборите, когато много по-належащи въпроси като национализация на пенсионната система и регулация на троловете в интернет изземват вниманието на законотворците.

А за сравнение, малко по на север, в една бивша социалистическа (дори постсъветска) страна нещата изглеждат по доста различен начин. Става дума за Естония с тамошната програма за електронна лична карта и e-residency (което не предоставя гражданство, но дава възможност за дигитално подписване на докумети). Чрез своите електронни карти, естонците не само могат да използват личните си документи за пътуване, но като здравна карта, за достъп до банкова сметка онлайн, вместо билет за градски транспорт в Талин, за дигитален подпис, за електронно гласуване, за достъп до всички бази данни на правителството и подаване на данъци.

И докато големите ни „реформатори“ в парламента и правителството повече говорят, отколкото правят нещо, да не се окаже, че е по-лесно да си платим данъците в Естония, отколкото в НАП Младост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
tetris12
преди 9 години
в ИТ технологиите може и да са 10-15, в промишлените по-скоро 20-30 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
george353
преди 9 години
Бюрократичния ад в НАП и другите средновековни, административни бордеи, смачква достойнството на болни и сакати. Пренебрежението с което посрещат възрастни, едвам пъплещи тежко болни хорица е страшно. Преди време видях как в НАП върнаха болен възрастен мъж заради някаква бланка. Човека само дето не се разрева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
alphaomega
преди 9 години
Електронното правителство рано или късно ще се случи. Просто България както повечето държави изостава със поне 10-15 години спрямо технологиите. Дори държавите които са въвели някаква форма на електронно правителство също изостават доста. А и чиновниците на хранилката малко или много си пазят хляба въпреки че на всичките им е ясно че дните им са преброени. Никой не може да спре прогреса. Със днешните технологии и софтуер спокойно могат да се автоматизират над 90% от всички административни процедури, в общини, полиция, здравеопазване, образование.....банки, навсякъде. След още няколко години със напредването на софтуера и изкуствения интелект ще може да се автоматизира всичко на 100%. Естествено това е огромен проект които ще изисква много ресурси и време за да се разработи. Едно потенциално решение на проблема е разработването на универсална платформа чрез която да се стандартизират всички административни процедури във всички държави, и всеки пълнолетен гражданин на ЕС да има достъп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
ceneto
преди 9 години
НАП наистина са напред, там знаят какво е това, електронен подпис и сертификат, докато министерство на транспорта и съобщенията дето е отговорно за въвеждането на тези неща в администрацията е още в каменната ера
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 3
Kockata_Mitev
преди 9 години
Еееее кака Желязка на кмета на шофйора свекървата и леля Тодорка жената на бат Кънчо дето сина му е в Хеи шев кво ще правят тогава.Сакън......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 2
Momchil_Matev
преди 9 години
Наъплно подкрепям. Леката ми забележка е, че НАП са си направо напред с материала в сравнение с МВР. За тях мога да напиша трилогия с размер не по-малък от този на Властелинът на пръстените...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още