IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За туризма в Гърция криза няма

И след поскъпването на някои стоки в южната съседка вечеря за двама излиза около 30 евро

16:44 | 12.08.15 г. 6
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

В Гърция може и да има криза заради строгите мерки, които правителството на Алексис Ципрас договори с международните кредитори, но не и за туризма.

Това се вижда от пръв поглед и не е нужно статистиката да ни информира официално, че е отбелязан ръст през седемте месеца на годината, противно на негативните прогнози на международните туроператори, свеждащи се до опасенията им за сериозни последици върху бранша от наложения контрол върху движението на капитали в страната.

В най-близкия до България остров Тасос тълпите от туристи не секват. Едни си отиват, други пристигат. Празни хотелски стаи, студиа, бунгала няма. Всичко е резервирано чак до средата на септември, когато на зеления остров свършва сезонът.

А местните не се тревожат особено от мерките за строги икономии. Вярно, наистина не са особено доволни, че вече скочи ДДС-то на някои от стоките от 13 на 23 на сто, но пък в крайна сметка са оптимисти. "Засега новините са добри", казва с усмивка Никос, собственик на хотел на острова, въпреки заявката, че от октомври ще поскъпнат и туристическите услуги. Щом хотелите са пълни и таверните, и кафенетата са пълни.

И гърците вече обичат много повече сърбите и румънците, защото туристите основно са оттам, а не от България. Даже в някои заведения има специални сръбски вечери.

Иначе и след поскъпването на някои стоки - обяд или вечеря за двама излиза около 25 - 30 евро. Порция традиционно сулваки върви по 7 - 9 евро, мусака по 7 – 8 евро, гръцка салата по 6 - 7 евро, от домати или от краставици е по 3 - 4 евро, риба на скара по около 10, бирата е по 3 - 4, чаша вино 2 - 3 евро. Какъвто и да е изборът ви обаче накрая ще ви зарадват с безплатен десерт.

В Гърция няма как да не си похапнете и гирус. Цената му варира от 2 до 4 евро. На много места за обяд има и специални оферти за семейна пица, която се продава за по 8 - 9 евро.

В магазините пък доста от основните стоки са с цени близки до българските. Литър прясно мляко е по 1, 20 евро, килограм сирене фета се търгува по 8 - 10 евро, кенче безалкохолна напитка или студен чай върви по едно евро. Зеленчуците и плодовете са на достъпни цени и са местно производство. Търговците продават домати за по 80- 90 евроцента, краставици за по евро, моркови за по 1, 70 евро, гроздето е по 1, 60 - 2 евро. Бутилка от литър минерална вода може да си купите и за 50 евроцента.

Тасос е наричан и маслиновия остров, защото се твърди, че маслиновите дръвчета там са повече от 1 милион, никой засега не е броил боровете обаче. Така че местните жители освен от туризъм печелят и от производство на зехтин. На острова пет литра от него върви по 23 - 24 евро.

Плажовете на острова са много и заради това има предостатъчно място за всички туристи.

Шезлонгът и чадърът вървят срещу кафе или друга напитка от бара на плажа, който ги стопанисва. На някои, като например Алики, един от най-популярните, заради кристалната вода, ще трябва да обядвате в таверната зад чадъра.

Най-продавано през летните месеци заради жегата е фрапето. То струва по 3- 4 евро, колкото и бирата, а млечният шейк е малко по-скъп - по 5 – 6 евро. Повечето плажове пък са заети само наполовина от чадъри. Останалото място е за всеки, който иска да се порадва на чистата вода в лазурното море и топлия пясък.

Плажовете са чисти, защото персоналът от кафенетета се грижи за това, а и повечето хора си изхвърля боклука в кофите.

Има един основен трик за любителите на спокойната почивка без тълпи, ако искат да я намерят на Тасос. Просто трябва да се отдели един ден за обиколка на острова. Той се обикаля с автомобил за около час по единственото шосе с дължина около100 км и няма как да не откриете плаж само за вас.

Опасността в тези случаи идва от змиите. Отделно трябва да се внимава и за морските таралежи, които са скрити в подводните скали.

Въпреки че хотелиерите и собствениците на таверните не могат да се оплачат от сезона, бизнесът в магазините за сувенири не върви много. Хората купуват основно магнити, някоя бутилка зехтин, или шапка, оплакват се продавачите.

Печалбите от тях обаче са минимални. Магнитите се продават по 1 - 2 евро, като има и специални промоции – 10 за 7 евро, 15 за 10 евро.

Туристите се спират и пред витрините със златни и сребърни украшения на бижутерските магазини, но рядко влизат вътре, а още по-рядко купуват нещо.

Пред банкоматите пък винаги има върволица, защото още има ограничение за гърците да теглят над 50 евро на ден.

Според Никос обаче новините, които се разпространяват извън Гърция за кризата са преувеличени.

"Всичко е спокойно тук, само един ден имаше проблем с горивата, защото доставчиците искаха парите кеш, но това беше само за ден", обясни той и призна, че се надява на още повече туристи, защото сезонът на Тасос започва от май и през следващата година откриването му ще съвпадне с Великден.

Още материали четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 8 години
щото, някой заблуден писач на статии (от който е преписана тази) може и да не може да различи българин от сърбин. То верно, че и двата народа яко псуваме ама....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
Vesko94
преди 8 години
И на мен ми направи впечатление, че в доста ресторанти менютата са и на български. И да, прав си! Не знам защо в статията се твърди, че сърбите са ни изместили, но навсякъде беше пълно с българи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
динамо
преди 8 години
Върнах се от Тасос преди 15 дни. Общо взето написаното е вярно, но за разлика от авторката, аз категорично твърдя ,че българите бяхме най много. Имах чувството, че съм на българска територия. Освен това гърците като хора, които добре знаят как се прави туристически бизнес бързо са се ориентирали и на много места видях вече менюта на български, а по предприемчивите са понаучили някоя и друга полезна за бизнеса дума на български. И в интерес на истината трябва да се каже, че цените на острова са малко по високи от тези на курортите по северното крайбрежие на Гърция, защото транспорта до там естествено оскъпява всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
misanthrope
преди 8 години
Камелия, безсмислена и изсмукана от пръстите статия. Лично ли интервюира цитираните гърци или препечата отнякъде? Абе изобщо,...зле
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още