IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика се забави през третото тримесечие

Изненадващо слабото представяне на сектора на услугите се е отразило на растежа

12:36 | 24.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Британската икономика се забави през третото тримесечие

Британската икономика е забавила растежа си до 0,7 на сто през последното тримесечие след разширението от 0,9% в предходните три месеца според последните данни на Службата за национална статистика (ONS), цитирани от WBP Online.

Ръстът спрямо същия период на миналата година също се забавя – до 3% от 3,2%. И двата резултата се оказаха в съответствие с предварителните очаквания на анализаторите.

От ONS изтъкват, че първата оценка се основава на едва 44% от всички налични данни и поради това може да бъде предмет на по-нататъшни ревизии в следващите две оценки, очаквани през ноември и декември.

Изненадващо слабото представяне на сектора на услугите, който съставлява 78% от общия БВП, е повлякло надолу общия приръст. Експанзията на сектора се е забавила до 0,7% от 1,1% през второто тримесечие. Секторът на услугите също неочаквано е останал без изменение в месеците между юли и септември на годишна база.

Производството в строителния сектор е нараснало с 0,8% в сравнение с разширението от 0,7% през предходните три месеца. Промишленото производство пък се е увеличило с 0,5% в сравнение с 0,2% през второто тримесечие.

По-рано през октомври Английската централна банка (АЦБ) очаквано запази основния си лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0,5%. По този начин равнището остана без изменение от март 2009 г. насам въпреки очакванията за корекция с оглед на исторически високaтa стойност на паунда.

Решението не изненада пазарните участници, които не очакваха изменения. Повечето експерти прогнозират, че първото покачване на ставките след финансовата криза от 2008 г. ще се случи по някое време през пролетта на следващата година.

Публикуваният през тази седмица протокол от заседанието показа разнопосочни нагласи в банката за и против затягането на паричната политиката на Острова. Двама от членовете на Комитета по паричната политика към АЦБ – Мартин Уейл и Иън Маккафърти, са гласували в полза на увеличаването на основния лихвен процент с 25 базисни пункта до 0,75%.

Уейл, за когото се смята, че е сред по-агресивните членове на Комитета, гласува по подобен начин още през далечния месец януари 2011 г., като поддържаше тезата до юли същата година.

В отделен доклад ONS съобщи, че индексът за британският сектор на услугите не е отговарил на пазарните очаквания, разширявайки се с 0,8% на тримесечна база през третото тримесечие в сравнение с очаквания за ръст от 0,9%.

Още за Великобритания вижте в материала на Bloomberg!

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria Оn Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още