IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансист: Новото ръководство на КФН трябва да работи за повече прозрачност

Новият председател на регулатора ще трябва много бързо да номинира зам.-председатели, които да бъдат избрани от парламента, коментира Стефан Софиянски

10:36 | 25.07.16 г.
Финансист: Новото ръководство на КФН трябва да работи за повече прозрачност

Новото ръководство на Комисията за финансов надзор (КФН), което предстои да бъде избрано, трябва да работи за повече прозрачност, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria финансистът Стефан Софиянски.

„Не само председателят е важен, но и зам.-председателите. Новият председател на КФН ще трябва много бързо да номинира зам.-председатели, които да бъдат избрани от парламента. Браншовите организации очакват повече прозрачност в работата на новия регулаторен орган“, каза Софиянски.

„Предполагам, че ще се наложи намесата на регулатора“, коментира още той бъдещите действия на надзорната институция предвид провежданите проверки на активите на застрахователните и пенсионните дружества.

„Процедурата за избор на нов председател на КФН е вече опорочена“, заяви от своя страна Теодор Славев от Български институт за правни инициативи.

„Народното събрание стартира с кредит на доверие в резултат на взривяването на гражданското общество след назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, но този кредит на доверие се превръща в дълг предвид поредицата от проблеми, касаещи различни процедури“, коментира той.

Конституционният съд вече се е произнасял по темата за процедурни правила. Най-вероятно съответната жалба няма да бъде допусната за разглеждане и ще бъде отклонена, коментира още Славев по отношение на обжалването на приетите процедурни правила за избор на шеф на КФН.

Според него има основание да се твърди, че сме в хипотеза на чл. 258 от Договора за функциониране на ЕС или т.нар. Процедура за върховенство на закона. Ако ЕК започне подобна процедура срещу България и постанови, че не се спазват законите в страната, може да очакваме санкции, включително имуществени, а при най-лошия сценарий може да се пристъпи към изключване на България от вземането на решения.

Вероятността да се случи това е малка, но има предпоставки за стартирането на подобна процедура, при което България трябва да влезе в режим на обяснение.

Целия разговор вижте във видеото

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още