IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илиян Скарлатов: Има сериозен фундамент зад възхода на БФБ

За първи път се вижда много добра интеграция между Министерство на финансите, КФН, БФБ и Централен депозитар, коментира финансистът

15:22 | 02.10.16 г. 2
<p>
	Илиян Скарлатов.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Илиян Скарлатов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Издаването на първия борсово търгуван фонд (ETF), базиран върху SOFIX, беляза знакова седмица за българския капиталов пазар. Това коментира управляващият партньор в Mane Capital Илиян Скарлатов в предаването Boom&Bust по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му има сериозен фундамент зад възхода на Българската фондова борса (БФБ). „За първи път се вижда една много добра интеграция между Министерство на финансите, Комисията за финансов надзор, БФБ и Централен депозитар", отбеляза финансистът.

"Всички гледат в една посока и това ще доведе до един капиталов пазар, който ще обслужва максимално добре икономическите цели на България, оттам ще подпомогне развитието на пазара и активността на инвеститорите", смята той.

Как оценявате сегашния подем на БФБ и възхода на Sofix?

Според мен това е еднократна реакция заради появата на първия български индексен борсово търгуван фонд - Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF.
Това не е еднократна проява, а е началото на по-дълготраен процес за възстановяване на Sofix и на борсовата търговия в страната.
Нямам мнение по темата.
Общо 549 гласа

Присъствието на чуждестранни инвеститори на българския капиталов пазар в момента е едва около 6%, а съотношението на пазарната капитализация на БФБ спрямо БВП е от порядъка на 10%, посочи още Скарлатов.

„Очаквам колкото повече се раздвижва капиталовият пазар, толкова повече да виждаме активен първичен пазар“, коментира още той състоянието на пазара на първични публични предлагания (IPO) в България.

През 2017 г. ще бъде факт и втори ETF, базиран върху SEE Link – индекса SEE LinX. По думите му ще има още един ETF. "Това са два много силни катализатора за малък пазар като българския. Последното нещо, което ще катализира подема на капиталовия пазар в България още повече, е очакваният старт на търговията на ДЦК през 2017 г.", допълни Скарлатов.

Вижте повече във видеото:


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 5
ST
преди 7 години
Бля, бля, бла....този човек знае ли какво е фундамент??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
olimpiec
преди 7 години
Остава всичките прогнози на Скарлатов да се сбъднат.Поздрави и Дано,а не "а дано".P.S.Без каквито и да било препоръки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още