IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Константин Велев: Консолидацията в застрахователния сектор ще продължи

Когато се говори за цената на „Гражданска отговорност“, трябва да се има предвид и нейната социална функция, коментира директорът на „Дженерали Застраховане“

15:56 | 13.01.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Константин Велев. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Константин Велев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Консолидацията в застрахователния сектор ще продължи, а когато се говори за цената на застраховката „Гражданска отговорност“, трябва да се има предвид и нейната социална функция. Това коментира членът на Управителния съвет и изпълнителен директор на „Дженерали Застраховане“ АД Константин Велев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„От есента чуваме коментари в посока съществено повишаване цените на застраховка „Гражданска отговорност“. Не смятам, че Кодексът за застраховането се явява двигател на повишение на цената на застраховката „Гражданска отговорност“, заяви той в предаването „Бизнес старт“.

По негови думи ценовата политика на компаниите по отношение на застраховката „Гражданска отговорност“ се движи от собствените им резултати от продажбите на самата застраховка. Велев каза, че значителни промени в цените не е имало, а дори някои дружества са предложили малко по-ниски цени в даден момент. Той припомни, че през лятото на 2015 г. е имало увеличение от около 5-10% в различни компании.

Промяната в Кодекса за застраховането не е свързана с цената, а с необходимостта да се осигури максимално покритие по застраховка „Гражданска отговорност“ на всички моторни превозни средства, които се управляват на територията на Република България, Европейския съюз и страните от системата „Зелена карта“. По думите на Велев тук става дума за социалния елемент на застраховката „Гражданска отговорност“.

По отношение на предстоящите проверки на качеството на активите на застрахователните дружества и опасенията да не се повтори ситуацията в Румъния, при която в кратки срокове дружествата трябваше да покрият сериозни капиталови изисквания, Велев посочи, че при установяване на недостиг на резерви може да се очакват предписания от страна на Комисията за финансов надзор.

Северната ни съседка бе втората в ЕС, която проведе проверки на активите на застрахователите. То се проведе през 2015 г. и доведе до отнемане на лицензи на някои румънски застрахователи.

„В момента ползваме аналогията единствено с Румъния. Към момента не можем да кажем много за предстоящите тестове. Знаем, че те предстоят, но нямаме по-детайлна информация как ще бъдат осъществени или подробности по отношение на методологията“, коментира Велев и прогнозира, че българските застрахователи ще се представят по-добре.

Директорът на „Дженерали Застраховане“ АД, в което се вля ЗАД „Виктория“, очаква консолидацията в сектора да продължи. По думите на Велев сливанията и придобиванията ще помогнат за покриване на капиталовите изисквания на Платежоспособност II, но са диктувани и от целите, които си поставят компаниите, извършващи подобни сделки.

Застрахователният пазар в България е прекалено фрагментиран като обем на премийния приход, проникване по отношение на подлежащите на застраховане обекти и структура на застрахователния портфейл, обясни още Велев. Той припомни и за ръста на премийния приход в сектора в края на ноември, който е по-голям от увеличението на излащаните обезщетения.

Цялото интервю на Иван Нончев с Константин Велев гледайте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
А каква е социалната функция на последната ви магария, според която изисквате КАТ да дерегистрира служебно всички МПС без сключена ГО? Що за дивотия е това - и как мутренските ви структури са свързани с мутренските полисейски структури?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още