IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарският съюз: Недоволството на болници от договорите с НЗОК е повсеместно

Трябва да се спре порочната практика да влизаме в готов бюджет, в който да се наместваме по някакъв начин, каза председателят на БЛС

10:31 | 02.06.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Недоволството на лечебни заведения от новите договори с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е повсеместно и „Пирогов“ не е изолиран случай. Това каза председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев пред Bloomberg TV Bulgaria. Случва се това, за което БЛС предупреждаваше още преди месеци, посочи той.

Венцислав Грозев даде разяснение откъде идва проблемът, за който болниците започнаха да алармират сега.

Проблемът идва от това, че постигнатото като споразумение в преговори с касата след неподписването на Националния рамков договор, беше видоизменено, отчете председателят на БЛС. „Буквално Здравната каса не се съобрази с него – като финанси и като организация“, обясни Грозев. 

„БЛС настояваше да не се сключват договори с болниците на база брой легла по клиники – това не означава, че ще сме безконтролни в харченето на ресурс, нормално е да има контрол и разумно разходване на пари, но не да се превръща във фикс идея и да се защитава само бюджет. Здравеопазването не е само бюджет“, категоричен е той.

„Охраняването“ на бюджета не е най-добрият начин на поведение, смята Грозев. Не може необходимостта от легла по здравна карта да е 50 легла, а по договор да са 40, даде пример той. „Като се намали броят легла и тяхната компетентност, дори в спешност не могат да бъдат обслужвани пациентите“, посочи той.

БЛС вече получава данни и от други области на страната, че леглата и финансите са намалени подобно на „Пирогов“.

„За мен проблемът е нечуваемостта на гласа на разума, това, на което БЛС държи. Ако нещата бяха приложени като постигнати споразумения по рамковото договаряне, ситуацията нямаше да е така сега“, каза Грозев.

БЛС настоява за продължаване на преговорите по рамковото договаряне. „Трябва да се спре порочната практика да влизаме в готов бюджет, в който да се наместваме по някакъв начин“, каза той.

Още от разговора гледайте в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 7 години
грешка - хиляди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 7 години
"Не може необходимостта от легла по здравна карта да е 50 легла, а по договор да са 40 " - господинчото не знае че здравната карта още не е влязла в сила , за да я цитира . Та нали точно той се опита да я обезсили . А по въпроса за НЗК - има излишъци от стотици легла , които обаче никой не съкращава .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още