IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Необходим е допълнителен импулс за икономиката, твърди икономист

Потреблението не е чак толкова стабилен двигател и по-скоро е изиграло моментна роля, заяви Калоян Стайков

10:40 | 11.07.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Големият проблем за икономиката у нас остава липсата на реформи. Когато икономическата инерция бъде изконсумирана, ще бъде необходим допълнителен импулс, който да задвижи икономиката, но такъв за момента не се вижда. Това коментира икономистът Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ) в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Наблюдават се всички предпоставки за по-ограничен ръст на икономиката през тази година, прогнозира икономистът.

По думите му въпреки че приносът на нетния експорт се забавя, като цяло се наблюдават положителни тенденции. Преработващата промишленост се възстановява, а износът на стоки с висока добавена стойност също нараства през последните години, коментира той. 

Според икономиста частният сектор в страната е достатъчно гъвкав и успява бързо да се преориентира в износа си към държави извън ЕС, поради което потенциални негативни ефекти е по-вероятно да имат сравнително ограничено влияние върху България. 

Потреблението не е чак толкова стабилен двигател и по-скоро е изиграло моментна роля, каза още Калоян Стайков. През първото тримесечие на годината беше отчетено развитие във вътрешното търсене – пазарът на труда и доходите се възстановяваха, което се отрази позитивно на потреблението. През второто тримесечие на годината обаче се наблюдават някои сигнали, които навеждат на мисълта, че потреблението не е чак толкова стабилен двигател, каза той.

Трудовият пазар се възстановява трайно, посочи икономистът. Той вижда проблем с огромния недостиг на работна ръка, което може да се превърне в спирачка за ръста на икономиката. 

Още от разговора може да гледате в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 7 години
е как е ясно - *** не се вижда на някой да му стиска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още