IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпване на лекарствата заради забрана на отстъпки от дистрибутора?

Забраняването на отстъпки от дистрибутора за търговците на дребно води до фиксирането на по-високи цени според Николай Костов

12:42 | 24.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Предложените нови правила за търговия на едро с лекарства крие известни рискове. Забраняването на отстъпки от дистрибутора за търговците на дребно води до фиксирането на по-високи цени на лекарствата за крайния потребител. За това алармира Николай Костов от Асоциация на собствениците на аптеки  в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria. Коментарът му е по повод публикувания проект на здравното министерство на Закон за лекарствените продукти в хуманната медицина, който залага забрана търговците на едро да дават отстъпки на аптеките за заявени количества.

В резултат всички аптеки ще трябва да купуват на пределна цена, което на практика фиксира цените на едро, а това от своя страна фиксира цената на дребно, но към по-високо ниво, обясни Костов. Отстъпките са нормални в търговските отношения, допълни той. 

Антон Вълев смята, че е правилно въвеждането на тази мярка, защото води до конкуренция при предлагането. Той посочи, че сега е налице вертикалната интеграция на пазара и така определени търговци получават по-висока отстъпка, което нарушава конкурентното начало.

Относно изготвянето на Национална аптечна карта, която посочва районите с недостиг или липса на аптеки, което също се залага в Проекта на Закон за лекарствените продукти в хуманната медицина, Антон Вълев от Националната аптечна камара, каза, че заложените промени едва ли ще създадат стимули за разкриването на аптеки в малките населени места.

Според новите правила в малките населени места търговците на лекарства ще могат да разкриват по улеснена процедура втори и следващ адрес. Предвижда се работното време на аптеките в малките населени места да е намалено, а в местата без денонощна аптека да се прави задължителен график за дежурства.

Законодателството постепенно започва да се фокусира от търговия с лекарства към оказване на фармацевтична услуга, смята Антон Вълев. И допълни, че законопроектът пропуска да отбележи дали ще се забрани вертикалната интеграция на икономически играчи в сферата на разпространение на лекарства, както и по какъв начин общините и държавата ще взаимодействат със съществуващите обекти така, че да ги стимулира да присъстват на съответните места и да оказват повече фармацевтични услуги.

Националната аптечна карта ще доведе до свръхрегулиране и негатив за общия пазар, каза от своя страна Николай Костов от Асоциация на собствениците на аптеки. По думите му промяната е антипазарна и създадена под натиска на съсловната организация на фармацевтите, защото е в тяхна полза.

Още от разговора може да видите в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още