IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След слабите данни за износа японските пазари очакват още парични стимули

Японският Nikkei 225 записа повишение от 2%, което е шестседмичен рекорд, а като цяло акциите в Азия се търгуваха смесено

12:15 | 21.10.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на азиатските фондови борси се търгуваха смесено в сряда, съобщи CNBC.

Китайският основен индекс Shanghai Composite записа най-големия си дневен спад от пет седмици насам заради разпродаването на акции с малка капитализация в следобедната търговия. 

Японският Nikkei 225 пък записа повишение от 2%, което е шестседмичен рекорд, по всяка вероятност заради слабите данни за износа, които подсилват очакванията за още стимули от страна на централната банка.

Повечето китайски индекси потънаха в червена територия през следобедната сесия до най-ниските си стойности за седмицата.

Shanghai Composite се понижи с 4,6% до 3 265,40 пункта – най-ниското ниво от 21 август – преди да се изкачи малко нагоре и в крайна сметка да затвори с 3,5% надолу. На индекса най-много натежаха инвестиционните посредници и софтуерните компании. Акциите на PetroChina се търгуваха с 1% понижение.

Акциите на Huaneng Power поевтиняха с 4,5%, след като публичното дружество на най-големия китайски електропроизводител записа ръст на печалбата през третото тримесечие от 11,2%. Това е най-слабият темп през тази година.

Банките помогнаха за ограничаване на загубите на китайските борси. Bank of Communications и Industrial и Commercial Bank of China (ICBC) затвориха с по 2% повишение, а Bank of China записа ръст от 1,8%.

Индексът CSI300 изтри по-ранните печалби и в крайна сметка затвори с понижение от 2,9%.

Shenzhen Composite се срина с 6 на сто, а индексът на стартъпите ChiNext се потопи с 6,5%.

Борсата в Хонконг беше затворена заради официален празник.

Японският основен индекс Nikkei 225 записа повишение от 1,9%, което е най-високото му ниво от 9 септември. Автомобилните производители Toyota Motor, Nissan Motor и Honda отчетоха ръст в цената на акциите си между 2 и 3,5 на сто. Други добре представящи се компании бяха Sony и Canon с повишения от съответно 4,4% и 2,8%.

Австралийският S&P ASX 200 записа повишение от 0,2%, като акциите на банките се стабилизираха след разпродаването предния ден. Във вторник банковият сектор пострада на австралийските борси заради новината, че правителството е приело препоръките за по-цялостно преразглеждане на състоянието на финансовия сектор.

Южнокорейският индекс Kospi записа повишение от 0,2%, като производителят на стомана Posco затвори с 6-процентово поскъпване на акциите. Компанията записа най-високата си оперативна печалба от над две години през третото тримесечие.

Също по-висок от очаквания ръст на оперативната печалба на Cheil Worldwide допринесе 8,8-процентово поскъпване на акциите.

Акциите на LG Electronics скочиха с 14,4% след новината, че компанията ще снабдява General Motors с редица части и компоненти.

Вижте още във видеото на Bloomberg TV Bulgaria:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още
Финанси виж още