IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Събитията в Турция ще засегнат инвестиционната активност в целия регион

Страната ни обаче може и да спечели от ситуацията, смята икономистът Евгений Кънев

10:40 | 21.07.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Събитията в Турция ще засегнат инвестиционната активност в целия регион

Последните събития в Турция ще засегнат негативно инвестиционната активност в целия регион. Това каза икономистът Евгений Кънев в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Такъв шоков обрат от последните дни в страната променя отношението към региона, защото Турция е най-динамичната икономика в региона. Малките икономики винаги печелят, когато голяма икономика дърпа, и обратното, като страда, и те страдат, каза икономистът.

И въпреки че България не е с голяма зависимост от Турция, някак си големите инвеститори разглеждат регионите като цяло и като част от този регион във всички случаи ще има по-малък интерес и към България.

Страната ни обаче може и да спечели от цялата ситуация, смята икономистът.

По думите му българската икономика е интересна за стратегически инвеститори, които инвестират в производство и след това изнасят своята продукция, тъй като България продължава да бъде атрактивна по отношение на три компонента – ниска цена на квалифицираната работна сила, ниска цена на строителството и активите и ниските данъци. Тя е интересна за разходно-ориентирани бизнеси, свързани с производствения сектор.

"Все още не знаем накъде ще тръгне геополитически, но ако Турция започне да изгражда все по-близки отношения с Русия и Иран и "обърне гръб" на Европа и САЩ, цената на България ще става по-голяма като вход на турския капитал за Европа", каза експертът.

Кънев обаче не допуска, че при оттегляне на инвеститори от Турция те ще се насочат към България. Страната ни не е толкова привлекателна като пазар. Ние сме интересни за разходоориентирани бизнеси.

Българският износ остава с водеща роля в световен мащаб в няколко вида стоки. Страната има стабилни позиции по отношение на износа на каучукови изделия, ламарина и нерафинирана мед. Делът на производствата с висока добавена стойност в общия износ нараства с рязък темп от 2008. "Ако преди кризата е бил от порядъка на 8%, в момента е около 15-20%", заяви икономистът. 

Още от разговора може да чуете в Bloomberg TV Bulgaria

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още