IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виктор Аврамов: Не само цените на едро са причина за обвиненията в картел

Недоказването на предишните обвинения в картел се дължи на грешна интерпретация на пазарната структура, смята анализаторът

13:09 | 17.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

„Не само цените на едро са причина за обвиненията в картелно споразумение срещу шестте най-големи вериги бензиностанции у нас, които Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) повдигна. По-скоро причината трябва да се търси в структурата на индустрията. Причината е в това, че има един основен вносител, както и в това, че този основен вносител има връзка със складовете, в които трябва да се държи горивото“, заяви д-р Виктор Аврамов, главен анализатор в Лаборатория за управление на риска и преподавател към Нов български университет (НБУ) в ефира на предаването InvestOr по Bloomberg TV Bulgaria.

Tой коментира темата за обвиненията в картелно споразумение на пазара на горива на дребно у нас, които бяха повдигнати от КЗК през изминалата седмица.

Според Аврамов фактът, че обвиненията в картел, които са били повдигани и преди, не бяха доказани, се дължи на грешна интерпретация на пазарната структура.

По думите му все още е трудно да се каже дали ще се стигне до налагане на финансова глоба, но ако се вземат предвид спецификите на пазарната структура и ползите и загубите през последните 5 години, то тогава тази санкция (в размер на до 600 млн. лева б.р.) не би била прекалено несправедлива.

„Наистина крайните цени на горивата за потребителите са по-ниски от средните за ЕС, но е интересно, че без влиянието на по-ниските данъци и акцизи, цените на дизела у нас са по-високи спрямо средните за Европа нива“, коментира още експертът.

„Ние губим двойно – първо плащаме по-висока цена на бензина без данъци, а на второ място губим от гледна точка на това, че по-малко пари от данъци влизат в бюджета“, добави още той.

Изминали издания на Invest/Or гледайте тук

Следете Invest/Or и във Facebook

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Седмичното обзорно пазарно предаване „Invest/Or” се излъчва всяка неделя от 20 часа по Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още