IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарските протести започват от Кюстендил и Дупница

Ще бъдат последвани на национално ниво от специалисти в болнична и доболнична помощ

09:29 | 24.03.16 г.
Лекарските протести започват от Кюстендил и Дупница

От понеделник всички общопрактикуващи лекари в Кюстендил и Дупница ще стачкуват. За това информира в "Денят ON AIR" д-р Николай Болтаджиев, делегат на Българския лекарски съюз.

Най-вероятно техният пример ще бъде последван на национално ниво от специалисти в болнична и доболнична помощ.

Причината е предложеният от Здравната каса служебен рамков договор.

За намеренията си общопрактикуващите лекари съобщиха вчера с писмо до премиера. От Българския лекарски съюз официално обявиха, че ще поискат в съда спиране действието на служебния рамков договор, ако той влезе в сила.

За Болтаджиев причините са ясни - нормативен хаос, сред който едни документи са отменени от Конституционен съд, втори се създават, трети всеки момент ще паднат в съда.

По думите му функционирането на служебния рамков договор няма как да стане законово, защото по закон не могат да се правят никакви промени до сключване на нов рамков договор.

По мнението на Болтаджиев системата трябва "да продължи да се работи по старите правила, въпреки че и те не са идеални, за да няма сътресения до подписването на рамков договор след година и тогава да се определи дали това е правилната посока на реформата".

Според него тя трябва да бъде насочена предимно към лекарите и пациентите, които са обединени от взаимен интерес - да лекуват и да бъдат лекувани. Той подкрепи тезата, че пациентите трябва да имат правото да избират болниците на свободен принцип и да се създадат правила на конкуренцията, а не на администриране в системата.

"Не от вчера се води не здравна, а чисто финансова политика...Лечебните заведения не могат да лекуват без тези пари. Те или са от публичните средства, или са джоба на пациента. България е на последно място в Европа по публични разходи в здравеопазването, така че аз смятам, че един политик трябва да се гордее, ако се увеличат тези публични средства, а не да иска да ги намалява", каза Болтаджиев.

Още гледайте във видеото!


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още