IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нелегалните превози са основен проблем за автобусните превозвачи

Според бизнеса около 3 хил. автомобила от сивия сектор всеки ден возят пътници

12:38 | 19.04.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bulgaria ON AIR</em></p>

Снимка: Bulgaria ON AIR

Нелегалните превози са основният проблем на автобусните превозвачи. Сивият сектор е 50 на сто от превозите в страната и 70 на сто по международните линии. Това коментира пред телевизия Bulgaria ON AIR Магдалена Милтенова от Националното сдружение на автобусните превозвачи.

С това секторът не може да се справи сам, необходима е намеса на държавата, заяви тя.

Около 3000 на ден са превозните средства в страната, коли и ванове, които извършват нелегални превози. Те правят средно 200 лв. оборот на ден, каза Милтенова. По думите й браншът е подал стотици сигнали до институциите.

„Проблемът расте, загубите за фиска са огромни“, каза тя. 

За един нелегален превозвач не знаете дали не е пил до пет сутринта, не знаете дали има книжка. Застрашени са животът и здравето на пътниците, предупреди тя потребителите. „Всичко с до 9 места е в сивия сектор, защото общественият превоз на пътници става или с таксита, или с автобуси“, беше категорична тя.

Милтенова изтъкна, че заради сивия сектор има фалирали фирми.

На въпрос могат ли потребителите да очакват задържане на цените на билетите, след като петролът е на рекордно ниски нива, тя каза, че ценообразуването в транспорта включва инвестиции в автобуси, поддръжка, гуми, масла и горивото е малък процент от услугата. Тя обаче заяви, че превозвачите няма да увеличат цената на билетите.

След вчерашната среща на сектора с транспортния министър Ивайло Московски по повод предстоящото въвеждане на тол такси Милтенова каза, че в петък браншът ще реши дали ще протестира.

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да гледате в сайта на Bulgaria  ON AIR
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 7 години
Живи да ги ожалиш! Милите как издържате на настиска при тези цени на петрола....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още