IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От Сан Франциско до Лос Анджелис за по-малко от 30 минути и 20 долара?

Hyperloop - транспортът на бъдещето ще се захранва със слънчева енергия и ще се движи с около 966 км/ч

10:01 | 13.08.13 г.
От Сан Франциско до Лос Анджелис за по-малко от  30 минути и 20 долара?

Американският предприемач Елън Муск разкри подробности по последната си разработка – свръхзвуковата транспортна линия между Сан Франциско и Лос Анджелис. Hyperloop ще се захранва със слънчева енергия и ще може да взима разстоянието за по-малко от 30 минути, което означава, че ще пътува със скорост, по-голяма от 966 км/ч. Муск добавя, че системата ще бъде евтина и удобна, а билетите ще бъдат по-евтини от тези за самолет или влак, предава Ройтерс.

През последната година предприемачът подхвърляше малко информация за системата си. През май той я описа като „кръстоска между Конкорд, рейлгън (електромагнитно устройство) и маса за въздушен хокей".

Муск е мечтателят, който седи зад фирмата за електрически автомобили Tesla и притежава собствена компания за космически полети SpaceX.

Сан Франциско и Лос Анджелис се намират на 610 км. разстояние. Капсулите с пътници могат да се движат на много малък интервал – половин минута.

Цената на Hyperloop не е невъзможна – около 6 млрд. долара. Към момента обаче Елън Муск заявява, че няма готовност и време да се захване сериозно с развитието на идеята си и създаването на прототип. Предполага се, че демонстрационен модел може да бъде изграден за четири години. Най-впечатляващото в проекта е цената на пътуването – според Муск технологията би позволила превозването на пътници между Сан Франциско и Калифорния за 20 долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още