IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учители: Психотестовете за преподавателите са обида за професията

Трябва да се обърне внимание на професионалното развитие на хората, заети в образователната система, предлагат от бранша

12:30 | 21.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Доста обидно е за нас като учители да бъдем подложени на психотестове и детайлни медицински прегледи. Редно е, когато един учител се подлага на подобни проверки, това да бъде еднаква практика за цялото общество. Учителят има нужда от подкрепа, не от скандали и непрекъснати проверки и изисквания. Това заяви в ефира на Bulgaria On Air преподавателят по история Георги Станев.

Припомняме, че нова наредба на Здравното министерство предвижда всички учители да се явяват на психотест веднъж годишно. Според разпоредбите педагозите всяка година трябва да представят документ за медицински преглед за 9 заболявания, сред които шизофрения, разстройство на настроението, психични и поведенчески разстройства, педофилия, Алцхаймер.

Досега всеки учител представяше медицинско свидетелство, когато постъпва на работа. Но нямаше задължение да минава на психотест всяка година. От синдикатите заявиха, че ще настояват задължението да отпадне и ако се наложи, ще се стигне до протестни действия.

"От позицията на психолог смятам, че има нужда да се търси модел, който да помага, тъй като учителската професия е свързана с най-високо ниво на стрес. Има смисъл от скринингови програми, които отчитат нивото на стрес и показват къде биха имали нужда от подкрепа самите учители", посочи доц. Маргарита Бакрачева, която също бе гост в студиото.

"По-важният момент е, че средствата, които ще бъдат вложени в тези тестове, никак не са малко. Нека се обърне внимание на това учителят да може професионално да се развива", коментира още Георги Станев.

Вижте целия разговор във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ABBA
преди 7 години
A психотестове за политици КОГА !?!?!?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още