IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившата резиденция на Тодор Живков край Русе ще стане дом за възрастни хора

Новите собственици се надяват ремонтите по сградата да започнат през есента

14:34 | 22.07.14 г.
Бившата резиденция на Тодор Живков край Русе ще стане дом за възрастни хора

Бившата резиденция на Тодор Живков край Русе ще бъде превърната в "Резиденция за възрастни хора". Това е идеята на новите й собственици, съобщи за БТА един от тях - Теодор Димитров.

Бившата резиденция бе продадена на търг за 394 хил. лева от частен съдебен изпълнител миналия петък. До публична продан се стигна заради големи задължения на предишния й собственик.

Димитров, който е и ръководител на бъдещия проект, обясни, че осъществяването на идеята и превръщането на резиденцията в частен дом за възрастни хора е част от политиката на русенската фирма, която купи сградата - "Тива Ком". 

Според Димитров закупеният имот крие рискове. На резиденцията, която се състои от три корпуса, е имало само външен оглед. Той обясни, че няма архитектурен план, няма план за ВиК-мрежата, а земята, върху която са изградени трите корпуса, е държавна.

"Тепърва ще има специализирани огледи на сградата, за да видим точното й техническо състояние. Ще трябва да се направят архитектурни проекти отново, защото заради специфичното й предназначение всичко е засекретено и изчезнало от архивите", обясни Димитров.

Според него са необходими около един-два месеца, за да минат огледите и да се установи реалното състояние, в което се намира резиденцията.

"Надявам се, че през септември ще можем от идейния проект да преминем към осъществяване на бизнес плана. Идеята е да използваме зимния период за реконструкция и през лятото на следващата година, ако не срещнем пречки от техническо и административно естество, да отворим врати", каза Димитров.

По думите му има недостиг на подобна услуга в страната. "За съжаление, клиентите на този вид домове се увеличават. Състаряването на населението е факт и все повече хора ще имат нужда от прекарване на старините си. Мисля си, че правим нещо добро", казва Димитров.

Той обясни още, че в частния дом за възрастни хора услугата ще се заплаща. "Нашият дом ще бъде малък и по-бутиков. Идеята е разработването му да стане на модули. В началото ще бъде отворена съвсем малка част - за 25-30 човека, като при евентуален успех той много лесно може да бъде разширен, тъй като имотът позволява това. Искаме да стане едно райско кътче в лесопарка "Липник". Ще го свържем и с идеята на община Русе за придобиване на държавния горски фонд и разработване на местността в активно място за отдих", казва Димитров.

По думите му могат да бъдат разработени два варианта за резиденцията - за дългосрочно пребиваване на възрастни хора и за краткосрочно пребиваване. "Например, млади хора искат да отидат на почивка, но гледат възрастни родители. Те могат да ги настанят в резиденцията за времето, в което ги няма. При нас те ще получат всички необходими грижи", обясни Димитров.

Собствениците на резиденцията се надяват за съдействие и разбиране от страна на общинската и областна администрации. "Надявам се, че създаването на един нов местен бизнес в Русе ще срещне разбиране, каквото винаги досега сме и срещали", заяви Димитров.

Той допълни още, че в момента се изчаква да приключи едноседмичният срок за обжалване по тръжната процедура, който ще изтече в началото на следващата седмица. "Ако всичко е наред, започваме работа", каза ръководителят на проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още