IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брокери очакват 5% ръст на цените на жилищата в София за 2016 г.

Сделките "на зелено" вече формират почти една четвърт от всички сделки, сключени от Arco Real Estate през полугодието

17:21 | 13.07.16 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През първата половина на 2016 г. се затвърждава тенденцията към умерено повишение на цените на жилищните имоти и значително увеличение на продажбите в София, сочат наблюдения на брокери.

Ръстът на средната цена на кв. метър на база на сключените от агенцията Arco Real Estate сделки достига 4% през първото полугодие спрямо същия период на 2015 г., съобщиха от компанията. Очакванията на брокерите са за цялата година увеличението да е около 5%.

Какъв ръст на цените на жилищата очаквате за 2016 г.?

До 5%
От 5 до 10%
От 10 до 15%
От 15 до 20%
Над 20%
Не очаквам цените да се увеличат, а да останат стабилни
Очаквам спад на цените, а не ръст
Общо 1245 гласа

За периода януари-юни запитванията от клиенти в агенцията са се увеличили повече от два пъти, което води и до ръст на броя на сделките.

Най-предпочитаните от клиентите квартали на София са центърът, “Банишора”, “Витоша”, “Бояна”, “Дианабад”, “Оборище”, “Манастирски ливади” и “Гео Милев”. Най-силен ръст на цените на жилищата за първите 6 месеца на годината се отчита в кварталите “Мусагеница”, “Оборище”, “Дружба”, “Толстой” и “Яворов”. Районът на Докторския паметник в центъра остава районът с най-висока стойност на кв. м жилищна площ.

Продължава да се увеличава броят на сделките с жилищата с две спални за сметка на тези с една спалня. През второто тримесечие делът на сделките с апартаментите с две спални, осъществени от Arco Real Estate, дори леко превишава дела на сделките с апартаментите с една спалня.

Сред жилищата с една спалня най-предпочитани от клиентите са апартаментите с площ 55-65 кв.м и цена 800 - 1 000 евро на кв.м. Продадените жилища с две спални са с площ 85-100 кв. м при цени в диапазона 800 - 900 евро на кв.м.



Новото строителство остава най-популярно сред купувачите, заради което се активизира и активността на инвеститорите в сектора. София е лидер по издадени разрешителни за строеж от началото на годината, следвана от Пловдив, Бургас и Варна.

Поради недостатъчното предлагане на качествени, нови завършени жилища все повече купувачи пристъпват към придобиване на жилище в строеж. Т.нар. сделки “на зелено” представляват почти една четвърт от всички сделки, осъществени от агенцията за полугодието. Засиленото търсене катализира и ръст на цените и жилищата в строеж вече не се предлагат с традиционната доскоро отстъпка, сочат наблюденията на брокерите.

Що се отнася до пазара на летни ваканционни имоти, отливът на руските купувачи частично се компенсира от активността на българи и чужденци от други националности, коментират още от компанията. Това е причината за продължаващия спад на цените и сделките. Във ваканционния сегмент активността в момента е съсредоточена в зимните курорти, където дъното на цените на имотите беше достигнато, както и в балнеоложките центрове, като Велинград и Сандански.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Crux
преди 7 години
Arco Real Estate са едни хубавци, които рекламират проекта си на ъгъла на Мадрид и Черковна като "идеален център". И го продават от има-няма 6 години ;-)Иска им се ръст, много ясно. :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
ratten
преди 7 години
на аврамчо ЧСИ-то му иззе функциите като продавач...аврамчо сега може само да вие под всяка статия като *** под тераса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 2
pepince
преди 7 години
Е хайде бее, откога чакаме 5% ръст на цените, айде и ние да облажим, а и Аврамчо да продаде хАпартамента от 2005-та...а язе имам цели 3-ри за лЪзганье, така, такаааааааа, цените само нагорье :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
lareman
преди 7 години
Откриването на нови работни места си е стимул
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 10
melon
преди 7 години
Ще се вдигат. Конюнктурата е такава в момента. Има свободни пари. Няма лихви по депозитите. КТБ... Лихвите по ипотеките са на относително ниски за БГ нива. Миграцията към големите градове. Дано и БФБ тръгне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 23
skeptika
преди 7 години
лоша работа....Поскъпването Продължава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 4
deset
преди 7 години
Балона се надува лека полека.Всяка седмица се появяват нови и нови брокерски "наблюдения" и "видения" ! А защо например Мерцедес при засилено търсене не вдига цените а увеличава производството -Защото собственика на Мерцедес не е брокер нито мутро-стрител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 3
forum_rookie
преди 7 години
Очаквали... Аз пък очаквам друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още