IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП алармира за скандална сделка за бившите царски конюшни в центъра на София

Сградата и теренът са продадени за нищожна сума от областния управител

14:44 | 08.09.16 г. 4
<p>
	Лидерът на БСП Корнелия Нинова обеща, че започва нова поредица разкрития под името &quot;далаверите на властта&quot;. <em>Снимка: БТА</em></p>

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обеща, че започва нова поредица разкрития под името "далаверите на властта". Снимка: БТА

За нищожната сума от 90 лева на кв. метър областният управител на София Веселин Пенев е продал на частна фирма т.нар. царски конюшни в идеалния център на столицата, алармира БСП.

Сделката стана причина лидерът на “червените” Корнелия Нинова да нарече управляващата коалиция "сдружение за кражби и продажби". Нинова се закани, че левицата започва нова поредица разкрития под името "далаверите на властта".

Сделката с фирма "Евротрансбилд" на Янко Иванов е финализирана преди два месеца. За апетитния имот на бул. "Княз Дондуков" в район "Оборище" той е броил 658 хил. лева за 7 декара - цена доста под пазарната за идеалния центъра на София. "Ако направим проста сметка, ще излезе, че една от най-красивите сгради в София е харизана за сума, колкото струват два луксозни апартамента в центъра", отчитат социалистите.

Оказва се, че сделката е сключена при неприключена съдебна процедура, а от три фирми оценители изненадващо е останала само една, след като другите са се отказали. Според БСП явно това е бил "правилния" оценител.

Областният управител обаче при такава сделка бил длъжен да поиска експертизата на поне трима оценители, за да защити държавния интерес, а той не го е направил. Така държавата се е простила с 84% от имота за смешна сума.

За да мине сделката през областния управител, а не през Министерския съвет, имотът е бил разбит на три. Така сумата не е надхвърлила 500 хил. лева, над която решението за продажбата се взима от правителството. 

Заради всичко това социалистите вече са пратили сигнал до вицепремиера Румяна Бъчварова, а днес ще поискат и от главния прокурор Сотир Цацаров да направи проверка на областната администрация на София как е сключена сделката при неприкючила съдебна процедурата.

Според Жельо Бойчев в случая вината е лично на премиера Бойко Борисов.

До 1986 г. сградата на царските конюшни е била паметник на културата и е попадала в списъка на защитените сгради. След това обаче настъпва сериозна промяна, сградите се рушат, възниква съдебен спор за тяхната собственост и за прилежащия терен от близо 8 декара.

Сградата е построена по времето на княз Александър Батенберг. Службата в царските конюшни се е грижела за конете на царския дворец. Към конюшнята имало и специални сервизни работилници за ремонт на превозните средства, както и седларска работилница, в която са се поддържали седлата и украсата, която се слага в гривите на конете в празнични случаи. Съхранявали са се също и каляските на царското семейство.

В началото на ХХ век е създадена и автомобилна служба. Княз Фердинанд не бил почитател на ездата, затова предпочитал каляските, а след това и автомобилите. Тази страст била споделена и от синовете му, които впоследствие увеличили числото на колите в гаража.

Гаражът е изпълнявал функциите на музей. Там можело да се проследи историята на колите на царското семейство от Освобождението до 1944 г. В царския гараж са се пазели и личните автомобили на княгините Евдокия и Надежда, а по-късно и на съпругата на цар Борис III - Йоана.

Освен това в тези царски конюшни са се намирали шейни, които са се използвали от царския двор зимно време за пързаляне по склоновете на Витоша и Люлин.

След 9 септември 1944 г. настъпва краят на царските конюшни. Целият царски гараж е одържавен. За известно време превозните средства и всички други атрибути, които са се помещавали там, са прехвърлени към Българската кинематография, която е днешният киноцентър "Бояна", а през 1953 г. са предадени в музея за историята на София. 

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 1
Hahoto
преди 7 години
Абсолютно си прав, просто ме яд, че като минат в опозиция БСП стават най-социалната партия в България, като им слушаш приказките истински социалисти, коги дойдат на власт, като конете на Пепеляшка в 12 часа се превръщат в нахални и жадни плъхове капиталисти и с кеф опоскват държавната софра. А тия в настоящата управленска каляска, отдалеч се вижда, че от тиква са се пръкнали :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
БСП са нагли крадци, лъжци и мръсни парцали.Иначе наистина тази сделка е срам и позор за ГЕРБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Това не променя нищо, ако всичко което казват е истина. Това, че и те са същите не прави безобразието на сегашните по-малко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
Hahoto
преди 7 години
Сигурен съм че от БСП надигат такъв вой, щото много ги боли, че не могат да превъртят царските конюшни, сал едни царски модури останаха за тях. Иначе дорде бяха на власт що заменки направиха кон за кокошка, чудо и приказ.Ми вместо да сложат карираните костюми на лели като Масларова и сие,същите сега си живеят с подсигурени старини и се подхилккват доволно, докато баба Пена с 40 години трудов стаж, рови в кофите за смет да търси някоя коричка с хляб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още