IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е третата най-перспективна дестинация в света за базиране на производство

Най-добрата дестинация за базиране на производство сред вече установените държави за поредна година е Малайзия

14:21 | 18.08.15 г. 6
Автор - снимка
Редактор
България е третата най-перспективна дестинация в света за базиране на производство

България е третата най-перспективна дестинация в света за базиране на производство, показва третата годишна класация на консултантската компания Cushman&Wakefield. Данните са събрани от партньора на компанията в България Forton.

Страната ни се изкачва с 4 позиции спрямо миналогодишната класация, като е изпреварена само от Виетнам и Тунис.

Консултантската компания оценява държавите по три основни критерия – условия с 40% тежест в общата оценка, риск с 20% тежест и разходи с 40% тежест. Разиграни са и още два сценария – с по-висока тежест на разходите и на условията.

В условията се включват работната сила, логистиката и достъпа до пазарите, бизнес средата, времето за първа доставка и устойчивост (корпоративна социална отговорност). В риска влизат рисковете от природни бедствия, икономически, корпоративни и енергийни рискове, а в разходите – тези за труд, за електричество, за строителство и за регистриране на собственост.

Най-висока оценка страната ни получава по критерий разходи, а най-ниска – по критерий рискове. Съответно при сценария за водещ критерий разходи запазваме третата си позиция като най-перспективна дестинация за базиране на производство, докато при водещ критерий условия падаме на пета.

В топ пет на най-перспективните дестинации за производствените компании попадат още Литва и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Петнадесетицата се допълва от Естония, Коста Рика, Перу, Шри Ланка, Украйна, Унгария, Колумбия, Мароко, Словакия и Хондурас.

Най-добрата дестинация за базиране на производство сред вече установените държави за поредна година е Малайзия, следвана от Тайван и Китай. Четвъртото място е за САЩ, а топ 10 се допълва от Южна Корея, Канада, Сингапур, Турция, Тайланд и Индонезия.

В списъка с 30-те водещи производствени дестинации попадат още Япония, Полша, Филипините, Мексико, Русия, която обаче се срива с девет позиции в класацията, Холандия, Швейцария, Франция, Германия и други.

Азия като цяло остава предпочитана дестинация за локация на производствени компании със седем от първите десет страни в класацията. Ръстът на оперативните разходи в глобален план обаче връща бизнеса обратно у дома, особено в САЩ и Европа, посочва консултантската компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Schroeder
преди 8 години
Почти всеки кмет е искал подкуп на международен инвеститор за да "улесни" стартирането на някакъв проект. 99% от международните инвеститори са се сблъсквали с това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 2
Zdravko
преди 8 години
Всичко звучи толкова чудесно и прекрасно, че би трябвало инвеститорите на опашка да стоят ! Но защо ли в действителност е точно обратното ? В момента в който се сблъскат с бюрокрацията и подкупите, както и с корумпираната съдебна система, плюсовете съвсем избледняват ! Вместо да привличаме ние сме държава, която гони инвеститорите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 3
VicKing
преди 8 години
България е третата най-перспективна дестинация в света за базиране на производствоче как няма? да се краде от социални осигуровки се е превърнало в масов спорт сред работодателите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 1
Lucifer
преди 8 години
Че кво им беше на Крумовите закони???...действаха на мига: лъжеш-режат ти езика, крадеш-режат ръцете, убиваш-режат ти главата...с такова желязно законодателство 0% престъпност...айде сега варвари сме били...затова в БГ останаха само тумби ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 13
STRAHO
преди 8 години
"Най-висока оценка страната ни получава по критерий разходи, а най-ниска по критерий рискове."По кутия бонбони и кафе и ..цял ден ти бачкат! :)))) Виж повечето от останалите аборигени по света са по взискателни ! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 49 rate down comment 2
redcretin
преди 8 години
Само да имаше закони дето се спазват + разумна степен на корупция.... ама сами си *** клона в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още