IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България запазва позициите си в международна класация на пазарите на втори дом

Интересът към Испания достига 10-месечен максимум и страната измества САЩ като най-желана дестинация за покупка на ваканционни имоти

11:41 | 08.07.16 г.
България запазва позициите си в международна класация на пазарите на втори дом

България задържа стабилни позиции в класацията на онлайн изданието themovechannel.com за най-желаните дестинации за покупка на ваканционни имоти през юни.

Страната ни запазва 15-та си позиция в класацията с дял от 0,7% от запитванията за покупка на втори дом през портала.

Размествания обаче има в лидерските позиции в подреждането. Търсенето на ваканционни имоти в Испания се увеличава до 10-месечен максимум, което изстрелва страната отново на първо място в класацията с 12,3% от запитванията.

За последно Испания водеше в класацията през септември миналата година, когато беше изместена от САЩ.

Страната на неограничените възможности се спуска до трета позиция в класацията през юни. Това се обяснява и с рязкото поевтиняване на паунда спрямо долара в края на миналия месец заради референдума за Brexit. Така САЩ стават скъпа дестинация за британците.

Все пак скъпият долар не се е отразил на представянето на страната през второто тримесечие като цяло – тя е най-желаната дестинация за периода. Предстои да се види дали ще задържи позициите си през това тримесечие заради обменните курсове на валутите.

Второто място е за Обединените арабски емирства и по-конкретно – Дубай, където ценовата корекция вече привлича голяма група международни купувачи.

Топ пет се допълва от Португалия и Франция, а топ 10 – от Филипините, Турция, Италия, Ирландия и Словения.

Словения е и страната с най-голям скок напред в класацията – с 21 места. Хърватия се придвижва с 11 места до 27-ма позиция.

Същевременно най-силен спад в класацията отбелязва Тунис заради несигурната обстановка в страната – с 30 позиции до 47-мо място. Швейцария губи 25 позиции до 32-ро място.

Инвеститорите във ваканционни имоти продължават да се интересуват от развиващи се пазари, като Турция, Индия, Словения и други държави от Централна и Източна Европа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още