IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати предлагат лихвоточките да могат да се наследяват

Държавата да отделя минимум по 20 млн. лева на година за компенсиране на правоимащи лица, искат от Реформаторския блок

16:25 | 30.03.16 г. 3
Депутати предлагат лихвоточките да могат да се наследяват

Лихвоточките да могат да се наследяват, а държавата да отделя поне по 20 млн. лева на година за компенсиране на правоимащите лица. Това предвиждат предложения за промени в Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове, внесени в деловодството на Народното събрание от група депутати от Реформаторския блок.

Текстовете са публикувани на сайта на парламента.

Народните представители предлагат още да се удължи с две години срока за заявяване на искане за изплащане на лихвоточките от собствениците им или техни наследници.

Отделно се предлага да отпадне крайният срок за удовлетворяване на претенциите на правоимащите лица. В сегашния закон е заложен срок до края на 2019 г.

Депутатите предлагат още лихвоточките да станат законно платежно средство за заплащане на данъци към общините и държавата.

Вносителите на предложенията посочват, че около 55 хил. души с одобрени за компенсиране лихвоточки все още не са си получили обезщетенията. Необходимите за компенсирането им средства се изчисляват на около 80 млн. лева, посочва се в мотивите към предложенията.

В действащия закон няма заложена минимална държавна субсидия за националния фонд, чрез който се изплащат обезщетенията. Затова и държавата през последните години отделя по около 11 млн. лева годишно, посочват депутатите.

Отделно се превдижда фондът да се попълва с постъпления от продажбата на принудително отнето в полза на държавата имущество, но и това не се прави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
pepince
преди 7 години
Айде, айде не се напъвайте, пийте по една студена вода :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Моооре, не може ли... прецеденти да искаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
naleg
преди 7 години
Крайно време е в този фонд да влизат задължителни постъпления по линия на държавния бюджет . Не може пари които си дал преди 1989 г. на държавата да не могат да ти бъдат върнати след повече от 25 години, по схема и специален закон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още