IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти предупреждават за нездравословен ръст на наемите в София

При тези темпове има сериозен риск от “прегряване” и отлив от сделки, още повече, че “сезонът на наемите” отминава, според агенция за имоти

18:08 | 07.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Наемите в София продължават да се увеличават през летните месеци, които са изключително активни от гледна точка на търсенето. Това е периодът, в който новоприети студенти търсят квартира, както и работещи хора, които се възползват от лятото, за да намерят нов дом, отчита консултантската компания PRIMO+.

Експертите обаче подчертават, че увеличението на наемните равнища не е здравословно за пазара и има сериозен риск от “прегряване” и отлив от сделки, още повече, че “сезонът на наемите” отминава.

Най-търсени от наемателите са едностайните и двустайните жилища, най-предпочитаните квартали са “Младост”, “Витоша”, “Гео Милев”, “Стрелбище”, “Манастирски ливади” и центъра на столицата, допълват от агенцията.

Най-силен ръст на наемите е регистриран в “Младост”, отчита агенцията. Основен двигател на увеличението на наемните равнища в квартала е 4-ти микрорайон на квартала, където е регистрирано увеличение от 11 на сто на годишна база. В края на първата половина на 2015 г. двустаен апартамент в района е струвал средно 597 лева, а по същото време тази година наемът е вече 663 лева.

В “Младост-2” през миналата година наемането на двустаен апартамент е струвало 570 лева, докато тази достига вече 622 лева.

Наемът на едностайните жилища в “Студентски град” са нараснали от 467 лева до 514 лева за периода, което е ръст от 10%. Там има и оферти за едностайни жилища с 600 лева наем. В съседните “Дианабад” и “Дървеница” наемите отчитат ръст от 8%, а във “Витоша” – също 10% до средните 657 лева.

В “Изток” и “Гео Милев” е отчетен по-умерен ръст на наемите - 5-6%, но в тези квартали като цяло се поддържат високи цени от порядъка на 678 лв. за двустаен апартамент.

Наемите в центъра на София се увеличават с почти 9% и двустаен апартамент вече може да се намери за 651 лева спрямо 600 лева през миналата година. При едностайните жилища наемът се увеличава от 425 лева до 463 лева. Жилищата в централна градска част са търсени заради удобните транспортни връзки, лесния достъп до много места за развлечение, административните сгради и университетите.

Южните райони на столицата остават сред по-слабо търсените от наемателите заради липсата на метро. Все пак наемът на двустайно жилище в “Манастирски ливади” се движи около 633 лева през тази година спрямо 596 лева година по-рано. В “Гоце Делчев” и “Бъкстон” е отчетен умерен ръст на наемните равнища от по 5%, в “Стрелбище” – 7%, а в “Лагера” – 6%, където са и по-ниските цени (средно 449 лева струва наемането на едностаен апартамент в района).

Чувствително увеличение на наемите се отчита в квартал “Овча Купел”. Цената на двустаен апартамент се е повишила от 487 лева през летния период на 2015 г. на 519 лева за същия сезон на 2016 г., което е ръст от почти 7 на сто. Причината – близостта на квартала до Нов български университет.

Алтернатива за студентите там е кв. “Павлово”, където увеличението е 6%.

Цената на двустаен апартамент в квартал “Надежда” е била средно 414 лева през 2015 г., а през този сезон нараства до 446 лева, което се равнява на 7,5% увеличение. По-високи са станали и цените в съседния “Люлин”. Там повишението е от 8%, а наемната цена на предпочитания двустаен апартамент се е покачила от 436 лева през миналата година до 472 лева за 2016 г. Според живеещите в тези два квартала покачването на цените се дължи на метрото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още