IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Концесиите на плажовете преминават към Министерството на туризма

Ведомството е предложило за обществено обсъждане промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие

10:44 | 12.10.15 г.
Концесиите на плажовете преминават към Министерството на туризма

Концесиите на плажовете да бъдат прехвърлени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството към Министерството на туризма. Това предлага туристическото ведомство, което е подготвило промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие.

Законопроектът е качен за обществено обсъждане на сайта на туристическото министерство.

Още преди няколко месеца министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че отдаването на плажовете на концесии ще се осъществява по нова процедура от следващата година. Междувременно регионалният министър Лиляна Павлова обясни, че заради влизането в сила на новите регламенти за обществените поръчки ще се промени дефиницията на „концесия“, поради което процедурата ще се осъществява по различен начин.

Заради предложените промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие ще се наложат и нови поправки в Закона за туризма, така че двата нормативни акта да се синхронизират.

След влизането на промените в сила министърът на туризма ще одобрява разполагането на преместваемите обекти по плажовете. Основно изискване обаче ще бъде минимум 50 на сто от съответната ивица да е за свободно плажуване.

При установено нарушение е предвидена глоба за физическите лица в размер от 2 хил. до 5 хил. лева, а за едноличните търговци и и юридическите лица – от 10 хил. до 30 хил. лева. за всяко нарушение.

С промени в преходните и заключителни разпоредби на закона се прехвърлят щатовете от дирекцията в регионалното министерство към туристическото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още