IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитите с ограничена отговорност започват да привличат интереса на потребителите през август

Рискът за банките при отпускането на подобни заеми е минимален, според консултантска компания

13:46 | 17.09.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Кредитите с ограничена отговорност започват да привличат интереса на потребителите през август

Т. нар. кредити с ограничена отговорност вероятно ще наберат популярност сред потребителите. През миналия месец няколко кредитополучатели вече са избрали да се възползват от такъв тип заем за покупка на жилище, съобщават от консултантската компания КредитЦентър.

Кредитите с ограничена отговорност бяха въведени с промените в Закона за потребителския кредит, припомня консултантската компания. При тях се предвижда банката да финансира до 50 на сто от сделката за имота, а ако изпадне в затруднение, клиентът отговаря само до размера на обезпечението, т. е. продажбата на имота е достатъчна, за да изчисти задължението му към банката.

Рискът за банките при отпускането на подобни заеми е минимален, тъй като вероятността за нов спад на цените на имотите с до 50% е малка, коментира изпълнителният директор на КредитЦентър Тихомир Тошев.

„Трябва да се отбележи, че това са първи стъпки на пазара на кредити с ограничена отговорност и през следващите месеци и двете страни – клиенти и банки, ще променят поведението си спрямо тези продукти. Очакваме нови оферти за този вид кредити, които ще са в резултат от търсенето им и изискванията на клиентите", посочва той.

Тошев прогнозира силен финал на годината за ипотечния пазар заради по-засилената активност на купувачите на жилища и по-добрите оферти на банките.

През август средният размер на изтеглените ипотеки като цяло за страната пада отново под 35 хил. евро. Три четвърти от отпуснатите заеми са били в лева. В София обаче той е над 36 хил. евро. Най-предпочитани остават заемите до 30 хил. евро, както и тези от 30 до 50 хил. евро.

Най-голямата група кредитополучатели са на възраст от 26 до 35 години, следвани от тези на възраст между 36 и 45 години.

Плавно покачване се наблюдава при кредитите, изтеглени за период от 16 до 20 години. Това движение е за сметка на ипотеките с малко по-дълга продължителност – до 25 години. Предпочитаният размер на външното финансиране на покупката е от 60 до 70 на сто от стойността на имота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 20 rate down comment 0
khao
преди 9 години
тоест кредита с ограничена отговорност е нормална практика в дугите държави, а тук ни го изкарват все едно е няква промоция...Колегата под мен е прав, време е банките в БГ да се цивилизоват и да спрат са лъжат клиентите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 0
pu10
преди 9 години
Или БГ банките ще се цивилизоват, или ще използваме ЕС банки :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още