IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на туризма пак ще прокарва групирането на плажовете

Заради оставките на предишните правителства законовите промени не могат да се приемат вече трета година

10:45 | 29.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За трети път министърът на туризма Николина Ангелкова изтупва от праха идеята за категоризиране и групиране на плажовете. Ресорното ѝ министерство пак е публикувало за обсъждане предложенията за промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, които се опитва да прокара от 2015 г. Заради оставките на правителствата обаче поправките така и не бяха одобрени.

Текстовете са публикувани на портала за обществени консултации strategy.bg. Становища могат да се подават до 29 септември. 

От текстовете става ясно, че ако законопроектът бъде приет бързо от Народното събрание, категоризацията на плажовете ще е готова непосредствено преди следващия летен сезон.

Министерството предлага да се въведат четири големи групи плажове – в урбанизирани територии, в неурбанизирани територии, но в близост до туристическа дестинация, в неурбанизирани територии, които са отдалечени от туристически дестинации, и плажове с ограничено ползване или развиване на специален вид туризъм.

В рамките на всяка група ще има и по три подгрупи, които обаче ще се определят с наредба на министъра на туризма, която трябва да бъде готова до 3 месеца след приемането на законопроекта.

На базата на основната група и подгрупата на съответния плаж ще се определя и концесионното възнаграждение, предлага ведомството.

Плажовете, които не се отдадат на концесия, ще се управляват от туристическото министерство и ще бъдат отдавани под наем за срок до 5 години, предвиждат текстовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още