IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Музеят за история на София отваря врати наесен

Ремонтът на Централната баня, където ще бъде музеят, се забави заради обжалване на обществената поръчка

14:56 | 24.04.14 г.
Музеят за история на София отваря врати наесен

Откриването на музея за история на София в сградата на Централната минерална баня се отлага за есента. Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи днес, че музеят, който трябваше да е готов тази пролет, ще отвори врати най-късно през септември, предаде БТА.

Строителните дейности се забавиха с няколко месеца заради обжалване на процедурата по избор на изпълнител на проекта.

Предстои останалите площи от Централната баня в София, която от години пустее, да бъдат отдадени на концесия за спа център, допълни Фандъкова.

През последните години бяха направени няколко опита за отдаването на сградата, но инвеститорите губеха интерес заради високата концесионна такса.

Столичният кмет припомни, че сградата на музея на София е била разрушена по време на бомбардировките през Втората световна война. От 1943 г. до сега музеят не се е помещавал в собствена сграда въпреки богатата си колекция.

Ремонтите на Централната баня се осъществяват от консорциум "Света София 2013" ("ПСТ холдинг", "Реставрация", "Антично наследство" и едноличния търговец "ЕМ - Емил Митев"). Ремонтът струва малко над 5 млн. лева без ДДС. Финансирането е осигурено от програмата „Регионално развитие“, както и от бюджета на Столичната община.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още