IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общинските съвети ще решават дали да се променя предназначението на пасищата

Те ще могат да се ползват за други земеделски нужди, ако няма действащи екозабрани

16:50 | 14.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Парламентът прие промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи на първо четене. От 111 гласували 109 депутати бяха "за", а двама се въздържаха, предаде БТА.

В доклада на Комисията по земеделието и храните се посочва, че част от текстовете уреждат промяната на предназначението на общинските пасища и мери. Отменят се текстовете, регламентиращи случаите, в които се допуска промяна на предназначението на тези земи за неземеделски нужди. 

Урежда се процедурата за промяна на начина на трайно ползване на общинските пасища и мери за други земеделски нужди. Промяната ще се извършва с решение на общинския съвет, при условие че имотът е изключен от обхвата на специализирания слой "Постоянно затревени площи" и за него е представен документ от РИОСВ, че няма въведени забрани или ограничения за промяна на начина на трайно ползване, произтичащи от Закона за биологичното разнообразие и Закона за защитените територии, или от планове за управление на защитени зони или защитени територии.

При правенето на търгове за продажба на свободни, негодни и неподлежащи на възстановяване имоти в бившите стопански дворове, както и на земеделските земи в границите на стопанските дворове, право на участие в първия търг ще имат собствениците на съседните имоти. При липса на интерес на следващите търгове ще могат да кандидатстват всички заинтересовани лица.

Според промените в масивите за ползване на земеделски земи няма да могат да се включват имоти с начин на трайно ползване - пасища, мери и ливади. Участниците в споразумение за създаване на масиви не следва да имат задължения към земите от държавния и общинския поземлен фонд.

Заявленията за участие в процедурата по отдаване на пасища, мери и ливади ще могат да се подават и по пощата, като отказите на съответната общинска администрация да ги регистрира ще подлежат на обжалване.

За довършване на реституционната процедура за възстановяване на правото на собственост общинските съвети ще следва да предоставят земи от общинския поземлен фонд.

В петгодишен срок земите от остатъчния поземлен фонд, освен на собственици с признати права на възстановяване на собствеността, ще могат да се предоставят по решение на общинския съвет за изпълнение на проекти за уедряване на земеделските земи, както и при условията и по реда на Закона за опазване на земеделските земи, в случаите на промяна на предназначението им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още