IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Пампорово“ се интересува от концесията на летището в Пловдив

Турска компания и китайски инвеститори също имат интерес към летището, което ще бъде отдадено на концесия

14:09 | 30.03.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на Летище Пловдив. Снимка: Wikimedia</p>

Сградата на Летище Пловдив. Снимка: Wikimedia

„Пампорово“ АД се интересува от концесията на летището в Пловдив. Турска компания, както и китайски инвеститори, също проявяват интерес към аеропорта, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски след днешното заседание на Министерския съвет.

Московски припомни, че това е втората процедура за отдаването на летището в Пловдив на концесия. Първата беше само за развитие на карго терминал.

Министрите приеха на днешното си заседание концесията да е за 35 години. Предвижда се 40% от оценката да се формират от финансовата част на офертите, 35% - от инвестиционната, а с най-малка тежест (25%) ще са плановете за развитие и управление на летището, обясни Московски, цитиран от Dnes.bg.

Според него в процедурата са заложени приемливи параметри както за бъдещия концесионер, така и за държавата.

Като специфични цели са посочени изграждането на нов модерен карго терминал, както и създаването на предпоставки за допълнително развитие на летищната инфраструктура, за да може да се обслужват съвременни самолети с голям полезен товар.

Чрез отдаването на концесия на летище Пловдив се цели да бъде привлечен финансово стабилен инвеститор с опит в управлението, експлоатацията и развитието на летища. По този начин ще бъде гарантирано бъдещето развитие на аеропорта. Концесията ще спомогне за подобряване на съществуващата летищна инфраструктура, достигане на заложените международни стандарти и категории, трансфер на управленско ноу-хау, генериране на трафик и развитие на търговските дейности в региона, посочва се в съобщението на Министерския съвет.

Свързани компании:

Пампорово АД(4PV)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
fras
преди 8 години
Министрите приеха на днешното си заседание концесията да е за три години----------------------------------------------Къде го прочетохте това за 3 годишната концесия, г-жо Иванова?Аз чета за 35 годишна! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още