IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пловдив реши да приеме предложените държавни акции в панаира

Върху терена на една от изложбените палати ще се строи опера, а инвестицията се изчислява на около 60 млн. лева

21:39 | 10.04.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Международен панаир АД</em></p>

Снимка: Международен панаир АД

Община Пловдив в крайна сметка ще приеме акциите от Международния панаир в града, които държавата реши да дари на местната администрация в града под тепетата и на Община Варна.

Това стана ясно след среща на кмета на Плоддив Иван Тотев, мажоритарния собственик на панаира Георги Гергов, бившия министър на културата Вежди Рашидов, който е избран за депутат от Пловдив, и политическите партии от местния общински съвет, предава БТА.

Участниците в срещата са се споразумели на мястото на бившата първа палата в Международния панаир да се изгради опера.

Новата сграда ще се простира на площ от 4,5 дка и по предварителни данни ще струва около 60 млн. евро. Тотев уточни, че мястото е избрано измежду четири терена, като останалите три се оказали неподходящи. 

Панаир на Пловдив и Варна

Припомняме, че през миналата година бившото правителство на Бойко Борисов прехвърли безвъзмездно на общините Пловдив и Варна собствеността върху притежаваните от държавата акции от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД, Пловдив.

Предложението на кабинета предвиждаше местната администрация в Пловдив да получи 11 607 385 броя акции, които са 20,63% от капитала на панаира, а Варна - 16 314 400 броя акции, т.е. 29% от капитала на дружеството.

Сделката беше инициирана от кмета на Варна Иван Портних, който предложи панаирът през лятото да се пренесе в морската ни столица. Надеждите му бяха така да се запълни терен на мажоритарния собственик на панаира Георги Гергов в града, който за момента стои празен.

На извънредно заседание на общинския съвет в града под тепетата обаче акциите бяха отказани, което и блокира прехвърлянето на целия държавен пакет.

Един от мотивите на местния парламент да отхвърли акциите са дълговете на дружеството заради опасенията, че при евентуално наказателно производство срещу него удар ще трябва да понесе и общината в Пловдив.

Отделно местната администрация в града под тепетата намекна, че не иска да участва в тази сделка с Варна, а би предпочела да получи всички държавни акции.

Ще се строи нов Дом на операта

На предстоящата сесия на Общинския съвет ще бъде гласувано предложение Община Пловдив да приеме акциите от държавата в Международния панаир. Веднага след това може да се пристъпи и към преговори за вземане на самия терен.

Очаква се да се изготви тристранно споразумение между община Пловдив, "Международен панаир" АД и Министерството на културата, с което да се начертаят следващите стъпки за изграждането на операта, стана ясно след срещата днес.

Според бившия министър на културата Рашидов държавата може да отпуска по 15-20 млн. годишно за срок от три години, а и общината може да се включи с финансиране.

След построяването й операта ще остане за управление от държавата през Министерството на културата, а община Пловдив ще стопанисва прилежащите терени. 

Георги Гергов каза, че предоставянето на терена не зависи от това дали общината ще приеме акциите, или не. Той обаче има едно условие - споразумението да бъде за срок от 5 години и ако не бъде построена операта, теренът да си остане собственост на панаира. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 0
4i40
преди 7 години
От Квадрат към Куб...Още не са седнали в креслата и вече започнаха да наместват едни пари в едни джобове.....Каква опера в Пловдив бре Вежди ?Орлин Горанов ли ще пее там.....Пловдивската опера е като варненската, а тя като карнобатската....никакви ги няма....Свинска му работа...Откъдето мине рине и ***...И навсякъде дългове....Бах маа му и панаира с 50 млн дългове.....ЦУМ с дългове, Слънчев ден с дългове....А бре свинар !!!В подножието на Белинташ ли ще си ги носиш ?Там нищо земно не трябва на човек.....Само спокойствие на душата .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още