IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потенциалът на българския пазар на фасилити услуги се оценява на 3,5 млрд. лева

Според друго европейско проучване българският фасилити мениджмънт пазар е на стойност 18 млрд. евро

12:56 | 17.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

На 3,5 млрд. лева се оценява потенциалът на българския пазар на фасилити мениджмънт услуги. Това коментира пред журналисти председателят на Българската фасилити мениджмънт асоциация Иван Велков след отбелязването на световния ден на фасилити мениджмънта.

На събитието беше официално представено и новото ръководство на Асоциацията – Иван Велков и зам.-председателите му Деян Кавръков и Никола Игнатов.

Същевременно обаче според проучване на Техническия университет във Виена българският пазар на фасилити мениджмънт услуги се оценява на 18 млрд. евро, допълни Горан Миланов, председател на EuroFM.

Общият пазар на фасилити услуги в ЕС се оценява на 6 трлн. свро, според проучването.

Миланов коментира, че е трудно да се направи точна оценка на пазара, тъй като все още много компании осъществяват фасилити мениджмънт чрез свои вътрешни звена.

Тенденцията обаче е все повече фирми да аутсорсват тези дейности на външни изпълнители.

Очаква се в глобален мащаб да започне сертифициране и въвеждане на два световни ISO стандарта за фасилити мениджмънт – първият е за термините и дефинициите в сектора, а вторият – за стратегическите ресурси и договорите, коментира Деян Кавръков.

Чака се обаче изготвянето на стандарт и за бизнес процесите преди да стартира самата сертификация, обясни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още